Temperaturile ridicate pun în pericol culturile

Data publicării:
radacini plante

Agricultorii spun că grâul arată foarte bine pe câmp, dar că este mult prea cald pentru această perioadă a anului, iar lipsa precipitaţiilor măreşte deficitul de apă din sol. Cel mai pesimist scenariu ar fi un val de frig care să scadă temperatura cu peste 18 grade faţă de cât este acum. În acest caz, culturile ar fi practic compromise.

”Toate celulele din frunză şi inclusiv de la nivelul nodului de înfrăţire vor plesni, pentru că apa cristalizează, îngheaţă, şi atunci sparge membrana şi toată planta ar muri. Dacă moare vârful de creştere care se află la nivelul nodului de înfrăţire, planta este deja moartă,” a explicat fermierul Vasile Lungu.

Problemele cele mai mari pot să se ivească în condiţiile schimbării bruşte a temperaturii, în condiţiile când avem de a face cu şocuri termice. Culturile, plantele nici plantaţiile nu sunt pregătite pentru a intra în iarnă la temperaturi joase,” spune Neculai Olaru, șeful Direcției Agricole din Iași. 

Tot păguboasă ar fi și varianta în care temperaturile vor rămâne peste normalul perioadei și vor lipsi în continuare precipitațiile. În acest caz plantele vor rămâne fără apă, iar procesul de dezvoltare ar fi mult întârziat. Acest lucru, spun agricultorii, ar duce la producţii mici şi de slabă calitate.

„Perioada de acomodare a cerealelor de toamnă, pentru a rezista bine peste iarnă, se face însă din luna noiembrie, când temperatura începe să scadă treptat-treptat, atunci şi planta se pregăteşte de iernare,” a mai spus Vasile Lungu. 

Culturile au nevoie de precipitații. Veștile meteorologilor nu sunt, însă, bune

„Există un oarecare deficit de apă în sol, dar se poate corija prin două ploi de 20-30 de litri pe metru pătrat,” spus șeful Direcției Agricole din Iași. 

Nu scăpăm de ceaţă şi de nori joşi, de burniţă şi ploi slabe. Temperaturile maxime rămân cuprinse între 3 şi 10 grade la nivelul Moldovei, iar minimele din cursul nopţii între minus 3 şi plus 3 grade,” a spus Gina Tiron, șeful serviciului Meteo la Centrul Meteorologic Regional Moldova. 

În judeţul Iaşi sunt peste 256.000 de hectare de teren agricol. Majoritatea sunt însămânțate cu grâu şi rapiţă, culturi aflate în momentul de faţă în pericol să fie calamitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri