Teroristul de la Iași scapă de închisoare. Oliver Stan nu avea discernământ când a intrat cu bomba în Universitate

Data publicării:
bombarman 2

Cea de-a patra ședință a comisiei de expertiză de la Socola a durat puțin mai mult de o oră. Psihiatrii nu au mai făcut declarații la final, așa cum au procedat anterior. Au anunțat că verdictul va fi dat de DIICOT.

Prim-procurorul Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT Iași, a confirmat că a intrat în posesia concluziilor și că acestea evidențiază că Oliver Stan nu avea discernământ când a comis fapta penală. Raportul final al comisiei de expertiză va fi depus la DIICOT luni, 5 august, dar datele problemei nu se mai pot schimba.

Bărbatul de 38 de ani va ajunge, cel mai probabil, la spitalul Grajduri, unde va fi păzit la fel de bine ca în penitenciar.

A așteptat verdictul comisiei și mama lui. dar aceasta a refuzat să facă declarații.

UPDATE: Atentatorul ar putea fi liber din nou

A patra întâlnire între atentator și membrii comisiei de expertiză a durat aproximativ o oră. Specialiștii au trimis procurorilor DIICOT concluziile comisiei de expertiză care evidențiază că atacatorul nu avea discernământ când a comis fapta. Pe baza acestor informații, procurorii vor decide dacă bărbatul va fi internat la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri.

„Dacă raportul final arată că persoana respectivă nu are discernământ, teroretic hotărârea aparține judecătoriei. Comisia de expertiză doar pune diagnosticul, stabilește dacă a avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptei, iar decizia finală aparține judecătorilor”, a declarat medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi.

Pentru că atacatorul nu avea discernământ, acesta nu va răspunde din punct de vedere penal, și deci nu poate fi condamnat la închisoare.

„Ceea ce poate face este să-l interneze într-un ospiciu sau un spital de psihiatrie și pe o perioadă determinată de timp, când va fi supus unor investigații medicale și, eu știu, la un an, la doi sau trei, pe baza acelor expertize medico-legale care se vor face în timpul cât va sta în spitalul de psihiatrie, acea persoană, ulterior, va putea să se adreseze instanței de a se ridica această măsură dacă se constată că și-a revenit”, a spus avocatul Liviu Bran.

Până când judecătorii vor decide transferul la Grajduri, atacatorul va fi sub supravegherea medicilor de la Spitalul Socola.

UPDATE

Atentatorul de la Universitate a fost internat la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranta Grajduri, unde, conform procedurilor, va fi supus unor noi investigații medicale. Măsura vine după ce comisia de expertiza a stabilit că barbatul de 38 de ani nu a avut discernământ când a intrat cu o bombă artizanală într-un amfitetru plin cu studenți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri