Trăiesc în condiţii inumane. Palatul Braunstein, debranşat de trei luni de la reţelele de utilităţi

Data publicării:
palatul braunstein

Maria Dumitriu locuieşte de 17 ani în Palatul Braunstein, însă de trei luni, trăieşte în condiţii greu de imaginat. La cei 81 de ani ai săi a ajuns să nu aibă cu ce se încălzi, iar singura lumină din casa ei este cea de la lumânări. Plătea o chirie simbolică pentru a locui în acest imobil. Acum, după ce autorităţile locale i-au impus să se mute, nu are cum să-şi găsească alt loc unde să stea din pensia de 700 de lei:

”Stăm ca vai de capul nostru. Când mă spăl, când nu mă spăl, mă zoiesc cu un pic de apă. Vai de capul meu! La mine nu vine Crăciunul, nu vin sărbătorile,” povestește femeia.

În acelaşi imobil trăieşte şi fotograful Matei Agapi, care a adunat o colecţie impresionantă de fotografii de la evenimentele din istoria Iaşiului ultimei jumătăţi de secol. De 40 de ani locuieşte în palatul Braunstein, într-un apartament pe care îl împarte cu fiica şi nepoata lui.

”Mi s-a oprit căldura. Deci nu am căldură deloc. De acum trei luni de zile a oprit şi apa drept represalii că nu mă mut în nişte case care au fost date, dar care nu sunt de locuit,” spune bărbatul.

Reprezentanţii primăriei spun că le-au acordat un loc în care să stea, dar că aceştia au refuzat. Motivul, spun oamenii, este starea deplorabilă în care se aflau celelalte imobile.

”Într-una cade tavanul, în alta o cameră de cinci pe şase, fără geamuri, cu o scară în spirală. La etaj aceeaşi suprafaţă împărţită în patru. V-am dat patru camere,” a mai spus Matei Agapi.

În prag de sărbători, foştii chiriaşi se pot aştepta în orice moment să fie obligaţi să părăsească imobilul.

Gabriel Surdu, viceprimarul municipiului Iaşi: ”În legislaţie se prevăd şi cazuri extreme în care va fi cerut prin instanţă evacuarea acestei familii. Eu cred că în al 12-lea ceas, ceea ce oferim noi astăzi ca primărie şi avem ca posibilitate din spaţiul locativ pe care îl avem să fie acceptat.”

Palatul Braunstein urmează să fie reabilitat de Primărie printr-un proiect cu fonduri europene. În plus, imobilul de la kilometrul zero al Iaşului este trecut în evidenţe cu un grad ridicat de pericol la cutremur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri