Tratament pentru suflet în inima Bucovinei. Localnicii au refăcut un sat tradiţional bucovinean

Data publicării:
SAT BUCOVINA

În era tehnologiei, tot mai mulți oameni vor să regăsească tradiţiile, fiorul stilului de viaţă necontaminat de tehnologie, informaţie şi stres. Un astfel de loc se află în comuna Breaza, în județul Suceava, acolo unde este refăcut un sat tradiţional bucovinean. Este locul unde oamenii încă își așteaptă oaspeții îmbrăcați cu portul popular și cu tradiționala pâine cu sare.

De-a lungul Pârâului Negri de pe Valea Moldovei, gasiți un pâlc de șapte case vechi, unele vechi de peste doua decenii. Locul lor n-a fost aici, ci au fost coborâte de pe creste, dezmembrate și refacute pentru a-i atrage pe turișt.

"Le-am cumpărat și le-am coborât de pe munte cu căruțe și le-am refăcut înapoi ca să nu se piardă tradiția. De copilărie își aduc aminte. Cu atâta dragoste vin, am clienți care vin în permanență," a spus Viorica Macovei, administrator complex.

Din cele şapte case refacute, în şase dintre ele puteţi sta peste noapte sau chiar mai multe zile. Dormitoarele sunt la etaj şi ascund, în spatele faţadei arhaice, un confort demn de zilele noastre.

Chiar dacă în interior există toate dotările moderne, stilul rustic nu este deloc ştirbit. Fiecare din cele şapte case are câte o sobă funcţională. Pe jos sunt aşternute covoare, iar pe pereţi sunt ştergare cu motive populare. Toate sunt făcute de mâinile femeilor de aici din Breaza. 

Viorica Macovei, administrator complex: "Toate și câte mai facem noi, tot facem mâncare pe moment pregătită. Am clienți care vin și mă sună și mă întreabă: "Mai sunteți doamna Viorica, ca vrem sa mâncam ce ne faceți dumneavoastra" 

Iar dacă aţi ajuns în Bucovina, nu rataţi o experiență sută la sută autentică, la o stână sau la o herghelie din zonă.

"Oamenii care vin aici avem microbus sa îi ducem la mănăstirile din zona, la Putna, Vatra Moldoviței, se plimbă la noi chiar pe munți. Avem pârtie de schi, îi plimbăm cu trăsurile, cu caii," a mai spus administratorul pensiunii. 

"Oamenii ar trebiu sa vină în Bucovina să descopere lucruri noi, despre tradițiile noastre, care se păstrează și în ziua de astăzi. Aș putea spune că Bucovina este un colț de rai," povesteşte Amina Țăran, localnic.

Raiul are însă un cost. Cazarea în casele muzeu de la Breaza costă 150 de lei de persoana pe noapte, în care sunt incluse și trei mese. Satul Breaza se află la 94 de km de Suceava, 30 de Km de Câmpulung-Moldovenesc și 13 km de Fundu Moldovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri