Trataţi cu indiferenţă. Sute de profesori aşteaptă de ani de zile decontarea navetei

Data publicării:
PROF NAVETIST

De 22 de ani, Gabriela Pascal face naveta câte 50 de kilometri pe zi ca să-i înveţe pe copii informatica. Dintr-un salariu care abia depăşeşte 1.300 de lei, dascălul cheltuie aproape 400 de lei numai pe transport. Iar cu restul de bani trebuie să se descurce până la următorul salariu.

“Ne străduim să respectăm programul, să fim alături de ei şi ne străduim ca ei să nu ştie. Mi se pare corect faţă de ei să nu ştie lucrul ăsta,” a spus Gabriela Pascal, profesor de informatică şi tehnlogie la Şcoala de Arte şi Meserii Nisiporeşti.

La Şcoala de Arte şi Meserii din localitatea Nisiporeşti, 25 din cele 35 de cadre didactice fac naveta de la Roman. Pe an, cheltuielile cu naveta depăşesc 70.000 de lei, bani pe care profesorii sunt obligaţi să-i plătească din propriul buzunar.

“E drept, ar fi placut ca aceasta suma sa fie decontata mereu, dar compenseaza copiii cu care m-am obisnuit aici,” a spus şi Geanina Condurat, profesor de chimie la Şcoala de Arte şi Meserii Nisiporeşti.

Brânduşa Bursuc, director la Şcoala de Arte şi Meserii Nisiporeşti: “Le este foarte greu, colegii, avem cadre didactice tinere în special şi ştiţi foarte bine care sunt salariile în învăţământ.”

La începutul lunii ianuarie, autoritatea locală a reuşit să deconteze o parte din bani, însă profesorii mai au de primit banii pe cinci luni, plus decontarea pentru anul care tocmai a început.

Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti din judeţul Neamţ: “Ţinând cont că eu anul trecut am primit de la CJ numai 55.000, n-au de unde. Eu plătesc lumina, gunoiul, miliarde de lei, străzi, plus proiecte.”

Profesorii au sesizat şi inspectoratul şcolar în speranţa că-şi vor primi banii.

Viorel Stan, inspector şef ISJ Neamţ: “Problema devine punctuală pe anumite zone şi se repetă, e problema unui cadru legal. Adică plata aceasta să se facă direct de la bugetul de stat, eventual prin noi, prin Ministerul Educaţiei, dar trebuie o iniţiativa legislativă.”

În total, alte 700 de cadre didactice din judeţul Neamţ, sunt în aceeaşi situaţie. Unii dintre ei nu au primit deloc sau parţial. Datoriile restante sunt uriaşe, numai pentru anul 2013, primăriile trebuie sa achite peste 300.000 de lei, sumă la care se adaugă şi restanţele de anul trecut. Deja aproape 300 de profesori au dat în judecată autoritatea locală şi încearcă să obţină aceşti bani în instanţă, iar alte câteva sute vor deschide procese în această lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri