Sari la conținut
News Alert

Trei medici sancţionaţi în cazul bebeluşului născut mort la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi 

Medicul Doina Iancu, cea care era de gardă în noapte de 8 spre 9 septembrie, și-a luat concediu medical în această perioadă și nu paote fi sancționată. Ea va fi anchetată în Comisia de Disciplină a Maternității, după ce va reveni din concediu.

Șefii unității medicale au recunoscut pentru prima oară luni, 6 octombrie, că medicul de gardă nu a consultat-o pe pacientă în noaptea respectivă. Conducerea maternității susține totodată că nici pacienta nu a respectat regimul impus de medcul care a supravegheat-o.

Şi Comisia de Etică de la Colegiul Medicilor se va pronunţa în acest caz. Dacă se constată că au săvârşit abateri grave, doctorii ar putea ramane, temporar sau definitiv, fara dreptul de liberă practică. Deocamdata însă, nu a fost stabilită o dată la care se va întruni această comisie.

Reamintim ca săptămâna trecută, cei 8 membri ai Comisiei de Administraţie au decis ca cei doi şefi ai unităţii să rămână în funcţii. Asta, chiar dacă Ministerului Sănătăţii a recomandat ca aceştia să fie demiși. Mai mult, în această aproape o lună de la incident, s-au deschis numeroase anchete, însă, până luni, 6 octombrie, nu s-a luat nicio măsură și nici nu au fost prezentate date clare privind felul în care femeia a fost tratată.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății, care propunea demiterea conducerii și sancționarea celor patru cadre medicale responsabile, spune că pacienta nu a fost consultată la internare, că nu știe nimeni unde a fost medicul de gardă în acea noapte și că gravidei i-a fost făcută o ecografie de către un rezident care nu avea competențe în acest sens.