Trei sferturi dintre copii folosesc expresii vulgare

Data publicării:
copioii invata de la parinti

Anturajul, şcoala sau familia. Sunt locurile de unde cei mici află cuvinte obscene, expresii vulgare. Le retin după care le reproduc imediat.

”Copilul spune acest lucru cum spune orice alt lucru. Pentru el nu are semnificație. Abia în momentul în care noi reacționăm negativ capătă o semnificație pentru el și devine interesant. Copiilor le place sa facă ceva împotrivă și atunci vor folosi această informație nu în relație cu noi ci în relație cu alți copii,” explică psihologul Mihaela Ghircoiaş, psiholog.

De multe ori expresiile necivilizate sunt aduse de la şcoală, din pauza mare. 

”Important este că profesorul, învățătorul, dirigintele să urmarească și acest aspect. Trăim într-o societate agresivă prin comportamente, prin impactul informațional, prin semnalele pe care primim. Există și tendința de a folosi argoul ca o formă a teribilismului,” spune Camelia Gavrilă, profesor de limba română.

Reacţia violentă faţă de o expresie urâtă este cel mai mare rău care poate fi făcut unui copil. Vorba bună, spun specialiştii, este metoda prin care cei mici pot fi dezvăţaţi.

Tot statisticile arată că, în judeţul Iaşi, în fiecare lună, peste 100 de copii sunt abuzaţi emoţional de către părinţi. În cele mai multe cazuri, cei mici asistă la certuri înte părinţi, certuri care sunt însoțite de multe ori şi de injurii. În cazul lor, în multe cazuri, se iau măsuri de protecţie specială. Fie sunt internaţi în centre speciale fie sunt luaţi din familie şi pentru o perioadă de timp sunt daţi spre îngrijire rudelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri