Un bloc din Iaşi stă să se prăbuşească

Data publicării:
bloc 20in 20pericol 20de 20prabusire-35657

Cratele din ziduri se măresc de la o zi la alta, iar acestea au ajuns să măsoare 15 centimetri. Doar 5 familii au mai rămas în blocul vechi de aproape 60 de ani, deoarece nu au unde să se ducă şi nici să închirieze o locuinţă nu îşi permit.

3 familii şi-au abandonat locuinţele

Locatarii blocului spun că primele fisuri au apărut când în zonă au început să se construiască mai multe locuinţe noi. Din cauza trepidaţiilor permanente clădirea ridicată în 1950 a cedat .

Conştiente că imobilul le pune viaţa în pericol, 3 familii şi-au abadonat locuinţele şi s-au mutat la rude.

„Cu frica în sân că în orice moment se poate întâmpla o nenorocire şi a fost nevoită efectiv să plece de aici..şi-a luat bagajele de aici”, a povestit Gheorghiţă Rupană, unul dintre locatari.

În ciuda pericolului sunt şi locatari care au rămas în bloc pentru că nu au altă soluţie.

„La început mi-a fost frică, acum am început să mă obişnuiesc, dacă se poate spune aşa. Nu am unde să plec, asta e munca mea şi nu am de gând să abandonez.” (Liliana Popa, locatar)

„La început mi-a fost frică, acum am început să mă obişnuiesc, dacă se poate spune aşa. Deci nu am unde să plec, asta e munca mea şi nu am de gând să abandonez.”, a precizat Liliana Popa, o altă persoană care locuieşte în bloc.

Culmea este că toţi locuitorii din imobil au poliţe de asigurare pentru locuinţe. Acest lucru nu i-a ajutat, însă, pentru că firma a refuzat să-i despăgubească.

„Deşi această poliţă de asigurare cuprinde mai multe riscuri asigurate, de fapt şi de drept, ei nu asigură nimic, toate clauzele acestea sunt alunecoase.”, a mai spus Liliana Popa.

200.000 de euro pentru reabilitarea blocului

Suma estimată pentru reabilitarea acestui bloc se ridică la aproape 200 de mii de euro. Un preţ pe care locatarii nu-şi permit să-l plătească.

„S-a întâmplat şi uite că nu ai unde să te duci şi cu pensia care o avem noi, 7 milioane pe lună şi bărbatul meu vreo 8, unde să te duci că nu-ţi ajunge nici de cheltuielile pe care le ai.”, a precizat Maria Ciobanu, un alt locatar.

Oamenii au cerut în nenumărate rânduri şi ajutorul Primăriei însă tot ce au primit a fost o expertiză din care reiese că imobilul s-a degradat din cauza tasării solului.

„Nu avem prevederi legilastive care să ne impună foarte clar modalitatea prin care putem să-i ajutăm pe respectivii proprietari. Acolo nu este domeniu public, nu e un imobil pe care să-l gestioneze municipalitatea, sunt proprietăţi particulare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

În timp ce firma de asigurări se sustrage de la obligaţiile ce îi revin prin încheierea poliţelor, iar Primăria nu este dispusă să investească bani în imobil, cei 20 de locatari rămaşi în clădire trăiesc cu spaima că şi-ar putea pierde viaţa în orice moment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri