Un fermier din Iaşi luptă cu grindina cu ajutorul unui sistem unic în ţară

Data publicării:
sistem antigrindina

Uniunea Europeană a dat un milion de euro, unui fermier din Iaşi, sa-și protejeze cele 26 de hectare de cireşi, cu sistem de irigaţii modern dar şi un echipament antigrindină unic în România.

Sistemul antigrindină este format dintr-un con de oţel de 6 metri înălţime şi două camere în care sunt instalate tuburile cu acetilenă, care distruge norii dar şi un panou de comandă. Echipamentul a demonstrat deja că merită banii.

"Când erau nori mai întunecaţi aşa, îi împrăştia, se duceau norii. Cred că asta ne-a salvat şi pe noi," povestește unul dintre săteni.

Costurile pentru o oră de funcţionare a sistemului antigrindină sunt de 60 de euro. Într-o singură oră se consumă un tub cu acetilenă, timp în care sunt emanate unde de şoc la fiecare 7 secunde.

Sistemul nu trebuie supravegheat în permanenţă, acesta putând fi coordonat şi de la distanţă.

"Este prevăzut cu un sistem unde se introduce o cartelă SIM, practic prin SMS poţi să-l deschizi, poţi să-l închizi. Are prevăzută o baterie, 12 volţi cu panou solar care se încarcă şi practic, când se apropie, cod roşu de grindină poţi să-l declanşezi şi de acasă," a explicat Florin Iacob, inginerul şef al fermei.

Sistemul antigrindină care transformă gheaţa în ploaie asigură o protecţie de până la 95 la sută pentru culturi, aşa că proprietarul poate uita de pagubele produse de vremea nefavorabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri