Un simbol lăsat în paragină

Data publicării:
un 20simbol 20l 20sat 20n 20paragin-35858

Până în anii 90, orologiul de la Palatul Culturii răsuna prin intermediul unor difuzoare în toate cartierele din Iaşi, dar şi la Chişinău, redând la fiecare oră exactă fragmente din Hora Unirii. De peste 30 de ani, mecanismul este în grija lui Ion Cristea singurul restaurator de ceasuri de turn din Moldova. Acesta îşi aminteşte că ultima oară l-a restaurat în 1984. Şi atunci cu eforturi supraomeneşti.

''În 1984, când l-am restaurat, am vrut să înlouiesc aceste cabluri, dar nu am reuşit pentru că ele se uzează la capete. Nu am reuşit nici la fabrici, nici nicăieri ca să pot să le schimb pentru că ele sunt foarte uşoare, dar sunt foarte rezistente. Găseam la aceeaşi rezistenţă, dar foarte groase'', spune Ion Cristea, expert restaurator.

Nu găsea piese pentru restaurare

A căutat însă în toată ţara piesele care se găseau atât de greu şi în final a avut succes.''În tot Iaşiul care a fost adus la nivel de comună din punct de vedere industrial a trebuit să mă duc tocmai la Bârlad unde un turc a mai păstrat o fabrică de rulmeţi şi unde am putut să execut şi eu câteva roţi zimţate şi piese pentru acest ceas'', spune Ion Cristea, expert restaurator.

''La noi aceste ceasuri au rămas ceasuri de patrimoniu, obiecte de patrimoniu rămase fără niciun fel de stăpân'' (Ion Cristea, expert restaurator)

Dupa ce a muncit pe brânci pentru ca ceasul să poată da din nou ora exactă în tot Iaşiul, restauratorul s-a izbit de nepăsarea autorităţilor.

''La noi aceste ceasuri au rămas ceasuri de patrimoniu, obiecte de patrimoniu rămase fără niciun fel de stăpân. Profitând de aceste aspect, oameni care au pătruns în podurile respective au furat tot ce s-a putut fura, dar au luat greutăţile, au luat pendulul, tot ce s-a putut detaşa, au luat scripeţi'', mai spune Ion Cristea.

Vizitat doar câteva zile pe an

O altă mâhnire a restauratorului este că orologiul nu poate fi vizitat de public decât în zilele când se sărbătoreşte Sfânta Parascheva. Multi dintre ieşeni nici nu ştiu că ceasul din turn este funcţional.

''Nu am vizitat niciodată Turnul Palatului Culturii în ciuda faotului că sunt din Iaşi. Nu am auzit niciodată să cţnte ora exactă. A cântat vreodată?'', spune o tânără din Iaşi.

''L-am auzit cântând cu vreo 5-6 ani în urmă. Probabil cântă din oră în oră, dar dacă nu eşti pe stradă ca să-l auzi nu ai de unde să ştii despre ce e vorba'', spune un tânăr.

Conducerea firmei care se ocupă de restaurarea Palatului Culturii dă asigurări însă că reabilitarea clădirii prevede o cale de acces a publicului până la turnul cu ceas.

''Este propus şi un funcţional ca să funcţioneze ca un muzeu la nivelul de subsol, aşa am hotărât prin proiect, până la turn central. Este prevăzut şi un circuit de vizitare a ceasului'', spune Viorica Frunză, manager de proiect.

Necesarul de finanţare pentru încheierea lucrărilor de consolidare la Palatul Culturii este de 16 milioane de Euro. Până acum s-au cheltuit 10 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri