Sari la conținut

Un student din Iași a conceput aplicația care ajută la slăbit

Dumitru Chele are 21 de ani, iar toată copilăria și adolescența a avut probleme de greutate. Anul trecut s-a decis că vrea să slăbească. A început să-şi ţină o evidenţă strictă, pe hârtie, a tuturor alimentelor pe care le consuma. Şi-a dat seama cât îi este de greu îi vine să noteze zilnic pe foi tot ce mânca. Aşa i-a venit ideea să creeze o aplicaţie care conţine informaţii nutriţionale despre 8 mii de preparate româneşti.

"Să spunem, de exemplu, că avem pui la rotisor. Avem informaţiile nutriţionale chiar aici, kilocalorii, proteine, lipide, fibre. Să spunem că am mâncat un pui întreg şi punem 1 kg. La 1 kg avem 1800 de calorii, 246 de grame de proteine, 93 de grame de lipide şi 0 glucide," povesteşte tânărul.

Programul calculează, ce ar trebui să conțină fiecare masă, dar și cantitățile, ținând cont de la înălţimea persoanei care vrea să slăbească, greutatea actuală şi cea la care vrea să ajungă, dacă face sport şi care îi sunt obiceiurile alimentare. Ineditul constă în faptul că aplicația este creată pentru români, cu date despre mâncăruri tradiţionale.

Dumitru Chele: "Eu vreau să mă extind cu ea şi să o fac în mai multe ţări, dar în limba locală a fiecărui stat. Limba italiană să fie cu mâncărurile din Italia, limba spaniolă să fie cu ce e în Spania, limba germană cu ce e în Germania pentru că nimeni nu face asta."

Deocamdată aplicaţia nu este la îndemâna utilizatorilor. tânărul dezvoltator speră ca va ajunge până de sărbătiori în App Store. 

"Mâncăm haotic, nu ne mai gândim ce punem şi ce punem în farfurii, ori fiind nevoiţi să notăm undeva toate aceste informaţii devenim conştienţi de alimentaţia noastră de zi cu zi. Este o idee foarte bună şi un ajutor pentru nutriţionişti," a spus Adina Rusu, nutriţionist.

Statisticile arată că unul din trei români are probleme cu greutatea.