Sari la conținut

Un tânăr din Iaşi a devenit cercetător la Oxford

Victor Prisăcariu, un tânăr ieșean de 30 de ani, este cercetător la una dintre cele mai renumite și prestigioase universități din Marea Britanie, Oxford. Și-a propus să facă performanță în domeniul care îl pasionează și a reușit.

Întrebat dacă a existat un moment când i-a fost greu, Victor Prisăcariu a răspuns: "Poate pe la început, când încă nu ştiam... Aveam imaginea despre Oxford ca un loc în care vin cei mai buni oameni din lume şi nu ştiam dacă eu sunt compatibil. Aşa că m-am înscris la un crus de algebră liniară şi am terminat printre primii."

A plecat din Iași la doar 24 de ani, unde a fost student eminent la Universitatea Tehnică. Toată munca i-a fost încununată la Oxford cu obținerea doctoratului.

"Oxford te rupe destul de mult de realitate. Este un univers închis. Închis şi deschis. Ai lume din toată lumea, persoane deschise la minte, care vin din diferite discipline," povesteşte tânărul.

Domeniul în care Victor lucrează este computer vision. Astăzi este apreciat și lăudat de colegii lui.

"Ce fac eu tinde să fie legat de robotică, partea de computer vision, adică încerc să interpretez imaginile. Şi partea mea, mai la obiect, este pe reconstrucţie 3d. Adică te plimbi cu o cameră în jurul unui obiect şi poţi să obţii un model 3D," mai spune acesta."

Carl Yuheng Ren, asistent de cercetare postdoctorală, coleg al lui Victor Prisăcariu: "El a fost cel care a insistat ca grupul să cumpere lucruri noi şi să încerce noi lucruri în industrie, în domeniul nostru. Cred că va schimba lumea. Din multe aspecte."

David Murray, șef departament cercetări în știința ingineriei: "Cred că Victor a confirmat ceva în mintea mea, că este o diferenţă între a fi foarte bun şi a fi excepţional de bun. Şi vreau să spun că Victor este excepţional de bun în ceea ce face."

Viața la Oxford te învață că nu contează din ce țară vii sau ce faci. Contează adevărata ta valoare, iar evaluarea fiecăruia în parte se face după rezultate. Iar pentru asta trebuie, cu adevărat, să fii cel mai bun.

"În Oxford nu există nicio percepţie negativă asupra românilor. Sunte reguli de bază care trebuie respectate, dar în general lumea este foarte deschisă şi acceptă orice mică ciudăţenie," a mai spus Victor Prisăcariu.

Oxford, o universitate de elită, loc la care aspira tineri din întreaga lume. Aici, de-a lungul timpului, au studiat sau au predat aproape 50 de laureați ai premiului Nobel.