Un tânăr din Iași și-a construit casa visurilor din materiale reciclabile. Rezultatul, lăudat de arhitecți

Data publicării:
tanar materiale reciclabile

Pe 8 august 2013, un tânăr din comuna Tomeşti, de profesie inginer constructor, a pus primul cauciuc la fundaţie, cu gândul de a-şi construi casa mult dorită. Ideea a fost la început o glumă, însă, nu peste mult timp, bărbatul avea să ia în serios acest proiect. Ajutat de câţiva prieteni a demarat construcţia unei case ecologice.

„Am încercat să folosesc materiale fie ieşite din uz, cum sunt cauciucurile uzate, fie materiale care înglobează o energie cat mai redusă, deci am folosit piatra naturală, balastru, lemn, care este un material regenerabil,” a explicat Ioan Cosmin Scurtu, inițiatorul întregului proiect.

Costurile pentru o astfel de investiţie sunt mult mai mici decât în cazul unei construcţii clasice, din cărămidă sau BCA. Tânărul din Iaşi a cheltuit până în prezent puţin peste 12.000 de euro şi estimeză că, până la finalul lucrărilor, va mai investi aproximativ 10.000 de euro.

„Alegerea o face beneficiarul în ceea ce priveşte materialele şi este în primul rând o iniţiativă benefică pentru mediul natural, pentru că o serie de materiale, cum ar fi anvelopele, nu mai sunt recondiţionate, ci se folosesc pentru infrastructură,” spune George Carapanu, președintele Ordinului Arhitecţilor din Iaşi.

Locuinţa ecologică poate face faţă şi unui cutremur, susține proprietarul.

„Se poate observa elevaţia casei, care este realizată din cauciucuri umplute cu balast. Ea asigură atât o amortizare în cazul unei mişcări seismice cât şi o oarecare izolare termică a zonei de subsol. Pe aceste elemente, care au fost lăsate din perete, va fi montată faţada, care va fi realizată din lemn, iar în interspaţiul care rămâne va fi pus rumeguș.”

Dacă vremea de afară îi va permite să continue lucrările, bărbatul speră să sărbătorească Paştele în casă nouă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri