Sari la conținut
News Alert

Un tramvai din 1959 a fost recondiţionat în depoul RATP şi a devenit, cu ajutorul voluntarilor, "Tramvaiul Literaturii"

Voluntarii au pictat un tramvai GT4, construit în 1959 și adus în Iași în 2003, din Germania. În locul culorii roșii, cu care era vopsit în trecut tramvaiul, au prins contur chipurile a 16 personalități ieșene din domeniul literaturii.

"Au fost dispuse pe tramvai, în ordine cronologică, începând de la Costachi Negruzzi, de pe partea stângă, până Mihai Ursachi, pe partea dreaptă, ultimul născut dintre cei 16 selectați. Portretele sunt însoțite de semnăturile acestor personalități," a explicat Silviu Teodor Stanciu, inițiator proiect.

În proiect s-au implicat elevi și studenți care doresc să vadă o schimbare în orașul lor.

"A face ceva pentru Iași mi se pare foarte important, mai ales pentru că tramvaiul aduce în prim plan personalități de elită care au făcut ceva la rândul lor pentru noi și pentru urmașii lor."

"Suntem foarte entuziasmați de rezultat, este primul tramvai la care am lucrat în mare parte numai cu șabloane, eu sunt la al treilea proiect de acest gen și de aceea și particip, pentru că îmi place foarte mult," spun voluntarii.

Regia de Transport din Iași este în insolvență pentru o datorie de aproape 200 de milioane de lei și nu-și permite să facă modernizări. Așa că ajutorul voluntarilor și a sponsorilor este binevenit.

Adrian Mihai, purtător de cuvânt RATP Iași: "nu avem la dispoziție atâția artiști care să poată să facă o astfel de reprezentare, dar, în acest parteneriat, alături de firma care ne-a pus la dispoziție vopselele necesare, am reușit să facem și să ducem la bun sfârșit proiecte deosebite."

În parcul auto al Regiei de Transport se află 260 de tramvaie și autobuze vechi, toate aduse la mâna la doua din Germania sau primite ca donație din Elveția. Singura șansă ca Iașul să beneficieze de tramvaie noi este accesarea de fonduri europene.

"Dacă punem la un autobuz o sumă medie de 100-150 de mii de euro, un autobuz mediu ca dotări și la un tramvai între 1,5 și 1,7 milioane de euro, vorbim de sute de milioane de euro," a explicat Mihai Chirica, primar interimar al Iaşiului.

Voluntarii au vopsit și reabilitat, în acest an, cinci mijloace de transport în comun. Iar planul lor e ambițios. Vor să atragă sponsori ca să recondiționeze întreg parcul auto al Regiei de Transport.

Pe aceeași temă