Sari la conținut

Unde-i lege, e loc de tocmeală. Edilii nu au respectat un contract finanţat cu fonduri europene

În 2011, Primăria din comuna Aroneanu a inaugurat o bază sportivă în care s-au investit 168.000 de euro. Banii au venit de la Guvern, Uniunea Europeană și bugetul local. Conform contractului de finanţare, destinaţia proiectului nu trebuia schimbată timp de cinci ani. În parcarea bazei sportive a apărut însă un magazin mixt.

CAMERA ASCUNSĂ discuţie reporter-proprietarul magazinului:

” - Am închiriat spațiu de la Primărie. - În ce an? - Anul trecut. - Știți că e făcută cu fonduri europene baza asta sportivă... - Da, da, da. - Și primăria nu avea voie să vă închirieze, nu? - Nu avea voie să schimbe destinația proiectului timp de 5 ani. Nu știu. Eu am întrebat primarul dacă pot să fac aici în parcare și a zis că da.”

Reprezentanţii primăriei, care nu vor sa dea declaraţii în faţa camerei de filmat, susţin că la mijloc e vorba doar de o neînţelegere, nicidecum de o ilegalitate.

CAMERA ASCUNSĂ Gheorghiță Crețu, viceprimar: ”I-am dat nu în incintă, ci în parcare să-și facă magazin. - Şi ei sunt în incintă acum. I-ați dat în parcarea din afara complexului? - Da, în afară. - Şi nu ați văzut că e în interior? - Păi, am văzut că e în interior, nu știu cum o fi înțeles el.”

Proiectul prevedea ca terenul de sport să fie folosit și pentru handbal, baschet și tenis, dar, în lipsa fondurilor, Primăria organizează doar meciuri de fotbal. Iar cei care vin să facă mișcare sunt nevoiți să își lase mașinile în afara bazei sportive, pentru că parcarea este ocupata de acest magazin.

”Acolo sunt fonduri europene. Și când s-au rugat niște batrâni să le dea voie să iasă pe partea cealaltă le-au spus nu putem să mutăm un cui timp de cinci ani, că sunt fonduri europene și ne rad ăștia. Dar asta a avut voie.” 

”Nu are nimeni nimic cu omul care a construit acolo, el e cu treaba lui. - Dar cine este vinovat în situația asta? - Primăria, toți cei de la primărie,” spun oamenii. 

Localnicii susţin ca au sesizat și Direcţia Naţională Anticorupţie în acest caz. În replică, şefii de la primărie susţin că, până în septembrie, vor anula contractul de închiriere, în valoare de 200 de lei pe lună, pe care îl au cu proprietarul magazinului.