Uniunea Europeană  dă 10 milioane de euro pentru dotarea laboratoarelor de la Universitatea Tehnică din Iaşi

Data publicării:
laboratoare uti

Şase panouri solare au răsărit de curând în curtea Facultăţii de Electrotehnică din Iaşi. Panourile inteligente se rotesc în funcţie de soare, se pot curăţa singure de zăpadă şi se pot orienta în funcţie de cum bate vântul. Puterea centralei nu este însă mare, e de numai 8 kilowați.

"Poate alimenta tot timpul 20 de calculatoare din şcoala noastră, sau iluminatul de la parter. Studenţii vor putea vedea care este cea mai bună soluţie, cea mai eficientă metodă de a alimenta consumatorii din ce avem aici."

Sistemul a costat 100 de mii de euro și este vârf de gamă pe plan internațional. Cu o altă jumătate de milion de euro a fost creată într-un laborator o clonă a sistemului energetic național, cu centrale care produc curent, sisteme de distribuție și consumatori. Studenții vor putea studia, de pildă, cum se produc scurtcircuitele în cazul unui trăsnet.

"Deci să avem acasă mai puţine întreruperi, să avem acasă întreruperi mai scurte, să avem casă goluri de tensiune mai mici. Este singurul model fizic energetic de la universitățile din țară," a explicat Marcel Istrate, decanul Facultăţii de Electrotehnică.

Dragoș Machidon, cercetător Facultatea de Electrotehnică: "până acum nu aveam asemenea dotări. Cu siguranță ne vor permite obținerea unor rezultate cu mult mai importante față de simulările pe care le făceam anterior doar prin programe soft."

În cadrul aceluiași program de dotare Facultatea de Inginerie Chimică vrea să realizeze în laborator combustibilul viitorului. Practic cercetătorii de la UTI vor creşte alge în laborator şi apoi vor încerca să creeze biodiesel.

"Biodieselul se poate obține astăzi și din uleiurile vegetale, uleiuri vegetale comestibile, dar cum una dintre directivele Uniunii Europene este să nu se folosească sursele de hrană pentru obținerea altor produse în afară de alimente, noi utilizăm surse alternative de biodiesel," a spus Dan Cașcaval, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului. 

Lenuța Cloțer, șef de lucrări Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului: "deja avem colaborări cu echipe de cercetare din Danemarca și din Anglia 00.29.17 cum ar fi Manchester University, care sunt universități puternice și cu care nu am putea colabora dacă nu am avea echipamente performante."

Modernizarea acestor laboratoare s-a făcut în cadrul unui proiect mai amplu, de 10 milioane de euro, accesat de Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri