Unul din doi bolnavi infectaţi cu HIV SIDA, condamnat la moarte de Ministerul Sănătăţii

Data publicării:
seringa sida

Ioan are 24 de ani, iar de la 6 ani se luptă cu virusul HIV. A avut deseori întreruperi de tratament, iar săptămâna trecută a rămas din nou fără medicamentele vitale. Se teme pentru viața sa, dar și de perioada când va relua medicația pentru că va avea nevoie de o altă schemă de tratament. Știe din experiențele anterioare că va trece prin momente cumplite până când organismul se va acomoda cu noile pastile: "Acum e bine, dar, după ce reiau, vine amețeala, oboseala mai mult, nu ai poftă de mâncare, dureri de cap, mă iau înțepături la ficat."

Tratamentul pentru o lună este costisitor, și chiar dacă unii ar fi dispuși să-l cumpere, nu se găsește în farmacii. "Au ajuns la disperare, unii au început să pună anunțuri pe diverse rețele de socializare și să solicite celor care ar avea tratament și nu l-au luat sau rudelor celor care au dispărut și au rămas resturi de tratament," a explicat Mihaela Munteanu, purtătorul de cuvânt al Fundației ''Alături de Voi'' România, filiala Iași.

Conducerea spitalului susține că în primele 5 luni ale anului a primit doar jumătate din bugetul necesar şi încearcă acum să găsească alte soluţii pentru a procura medicamentele. O posibilitate ar fi să ceară de la distribuitorul de medicamente prelungirea termenului de plată de la 90 de zile, cât este acum, la 120 de zile. "Dacă ei vor accepta, atunci vom putea folosi banii alocați pentru luna octombrie. Dacă nu, legal, nu mai avem sursă de aprovizionare," a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

În evidența Spitalului de Boli Infecțioase sunt 1.400 de bolnavi care așteaptă rezolvarea situației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri