VASLUI. 237 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie sanitară

Data publicării:
seminar in paragina 5

La Fîstîci, în județul Vaslui, cei 90 de elevi au rămas fără școală în urmă cu 8 ani, când clădirea a intrat în reparații. De atunci, sunt nevoiți să învețe în trei încăperi înghesuite cu aspect de magazii, cu mobilier vechi și toaletă în curte. Cu vistieria goală, primarul nu poate decât să constate situaţia şi se gândește cu groază la începerea noului an școlar. Asta și pentru că, în ultimele luni, au fost și focare de hepatită.

"Vă închipuiţi dumneavoastră că şapte elevi stau pe o bancă şi ca sa iasă primul, şase trebuie să se dea la o parte. Cei din clasele V-VIII au învăţat de-a lungul timpului, cinci, şase ani în brigada silvică şi dispensarul uman în condiţii improprii," explică Hristache Sima, primarul comunei Cozmeşti.

Lucrările la şcoala veche din Fîstîci au reînceput în luna iunie, după ce acum opt ani au fost sistate, din lipsă de fonduri. Nu există însă nicio speranţă ca la începerea școlii clădirea să fie gata pentru că nici acum nu sunt bani. Guvernul a promis că va aloca peste 1 milion şi jumătate de lei, dar n-a trimis până acum niciun ban.

"Nu ştiu cât mai pot să susţin din surse proprii această lucrare, dacă nu se urgentează cu aducerea sumelor," spune Constantin Pușcașu, directorul firmei de construcții.

Școala din Fîstîci nu este însă nici pe departe singura unitate de învăţământ din județul Vaslui unde sunt probleme. "Sunt 545 de unităţi de învăţământ care au autorizaţie sanitară de funcționare. În cursul anului 2014, s-au eliberat 10 autorizaţii unităţilor de învăţământ care au solicitat autorizaţie sanitară de funcţionare," a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

După 15 septembrie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică vor verifica fiecare școală din judeţ în parte, iar acolo unde sunt probleme vor aplica sancțiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri