Sari la conținut

VASLUI. Casă de cultură cu tavanele sparte

Directorul Casei de cultură din Vaslui trebuie să consulte zilnic prognoza meteo. Asta pentru a ști cu cât de multe recipiente de colectare a apei de ploaie trebuie să se aprovizioneze.

"În sala mare colectăm în niște celofan și după care o evacuăm afară. Trebuie să fim tenți tot timpul. Din momentul în care avem, să zic, cantitate mare de precipitații pe metru pătrat. Asta se întâmplă când depășește deja 40-50 de litri pe metru pătrat," a spus Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Vaslui.

Cele mai mari emoții sunt atunci când în sala de festivități sunt programate evenimente deoarece găurile din tavan sunt chiar în jurul scenei. Pe părțile laterale, pe unde intră artiștii, stau la rând lighene și saci din plastic.

"E nevoie de o renovare acolo. Ultima dată am fost anul trecut în cadrul Teatrului "Constantin Tănase". Legat de teatru totul ok, dar sala lasă de dorit și ar avea nevoie de renovare."

"Din ce știu eu, de la părinții noștri, Casa de Cultură, pe vremuri, era un obiectiv destul de bine organizat. Până mai cresc copiii, sperăm să se deschidă altceva, sperăm să se repare ce e deteriorat în momentul de față."

"Cred că e singurul loc unde putem merge mai des, așa," sunt de părere localnicii.

Casa de Cultură din Vaslui, ca și celelalte din țară, este administrată de cele cinci confederații sindicale prin Asociația Națională.

"După '90, sindicatele nu au mai susținut financiar aceste case de cultură. În situația dată, absolut nici o organizație sindicală nu alocă o centimă pentru susținerea patrimoniului," a explicat Gheorghe Croitoru, reprezentantul CNSLR-Frăția, filiala Vaslui.

Ar fi nevoie de aproape 450 de mii de lei pentru reparații în condițiile în care bugetul anual al instituției este de 180 de mii de lei. Singura soluție este ca autoritățile locale să se implice.

Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Vaslui: "suntem deschiși asupra oportunităților de colaborare pentru ca este, intr-adevăr un obiectiv important, nu doar din punct de vedere cultural al municipiului nostru."

În acest moment, în Casa de Cultură a Sindicatelor din Vaslui au loc, pe lângă spectacole, și activități pentru copii, cum ar fi cursuri de balet. Instituția are o vechime de 43 de ani, iar în tot acest timp nu s-au făcut renovări majore.