VASLUI. Învață carte în ocolul Silvic și într-un fost dispensar

Data publicării:
scoala fistici 1 elevi

Cei o suta de elevi din satul Fâstâci par condamnați să nu afle cum este să înveți într-o școală normală. Copiii vor fi nevoiți să se înghesuie câte 6 într-o singură bancă, așa cum fac de 6 ani încoace și cum i-am gasit și noi în septembrie anul trecut. De atunci nu s-a schimbat nimic. Aceleași săli de clasă de doar câțiva metri pătrați în care câte 18 elevi își petrec jumătate de zi învățând să scrie, să citească și să socotească.

Diana are 13 ani și a trecut în clasa a VII-a. Se gândește cu groază la prima zi de școală când va trebui să se întoarcă la cursuri în ocolul silvic. ”Au fost incidente multe, au mai căzut copii în toalete, s-au mai rănit”, a povestit fata.

Chinuitor nu este doar pentru copii ci și pentru cadrele didactice. Profesorul de fizică Mihai Simion a exlicat cum se desfășoară o oră obișnuită: ”Trece un copil la tablă să rezolve un exercițiu, trebuie să se miște toți copiii, mai ales dacă are de ieșit mai de la perete.”

Ministerul Educatiei a alocat, în anul 2006, 1,3 milioane de lei pentru construcția școlii din Fâstaci. Lucrările s-au oprit însă în anul 2008, când Primaria a intrat în litigiu cu firma de construcții și nu i-a mai acordat o nouă autorizație. Primarul din localitate, Hristache Sima, a spus că mai e nevoie de 10 milioane de lei. Până vor ajunge banii, școala finalizată în proporție de 70 la sută se degradează pe zi ce trece, iar copiii riscă să învețe și în anii următori în săli improvizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri