Sari la conținut

VASLUI. Prizonieri în propriile apartamente. Lifturile din blocul cu 10 etaje s-au defectat acum patru ani

Ileana Glorea contează pe ajutorul vecinilor atunci când are nevoie de ceva urgent. Locuiește la etajul patru al blocului. La cei 80 de ani ai ei nu mai are curaj să coboare scările. Soţul, orb şi cu diabet nu a ieşit din casă de mai bine de patru ani, de când nu mai funcționează liftul.

Problema locatarilor care trebuie să urce și să coboare scări zilnic până la etajul 10 a început în urmă cu patru ani. Atunci, toate cele patru lifturi s-au defectat și nu și-au permis să le repare. Spiridon Popoiu, şef de scară: "1.500 de lei plus, pe urmă, în fiecare lună întreţinerea, plăteşte curentul, meseriaşii. Lumea e şi săracă."

Oamenii spun că se descurcă greu, iar în unele situaţii preferă să nu mai iasă din case decât pentru strictul necesar. "Stau la etajul nouă. Urc o dată pe zi, de mai multe ori nu-mi permit. Obosesc. De jos până sus sunt 156 de scări, trebuie să fac cel puţin patru opriri," spune un locatar.

"Vă spun că e o nenorocire ce e aici. Să vând, sinceră să fiu, că am putea să zicem că vindem, acum vând pe nimic," a spus un alt locatar.

Autorităţile cunosc situaţia celor 100 de familii, dar spun că nu pot face nimic. Gianina Tofan, purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Vaslui: "Nu există nici un cadru legal care să ne permită să intervenim între două entităţi private."

În lipsa unor soluții oamenii sunt nevoiți să se descurce ca și până acum, să urce și să coboare zilnic sute de trepte.