Sari la conținut

VASLUI. Trei copii, luați din familie. Asistenții sociali au constatat că erau neglijați de mamă

Cei trei copii din comuna Dragomireşti trăiau în condiţii greu de imaginat. Erau deseori lăsaţi flămânzi şi nesupravegheaţi. Aşa au fost găsiţi şi de inspectorii de la Protecţia Copilului, alertaţi de o sesizare primită printr-un telefon anonim.

"Copiii se prezentau cu un aspect neigenizat, erau nealimentaţi şi nu aveau o sursă de hrană în locuinţă la acel moment. Erau singuri, iar vestimentaţia pe care o purtau nu era adecvată sezonului rece," a explicat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Mama copiilor a încercat să se apere: "Eu m-am dus să iau lapte şi am plecat la cineva. Dacă nu mă duc, cine le dă să mănânce?!"

Vecinii susţin însă contrariul:  "Îi lăsa acasă, mai mergea acasă, mai venea. Ştiu că avea o fată mai mică şi îi mai lăsa cu fata. Tatăl munceşte. Ştiu că munceşte. E om harnic şi îşi vedea de familie."

"În momentul în care se aflau la locuinţă, poliţiştii au luat legătura cu tatăl copiilor. Acesta s-a prezentat la domiciliu şi a fost de acord ca aceşti copii să fie preluaţi de autorităţi, considerând că mama nu poate să aibă grijă de aceşti minori," a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Pentru că prezentau simptome de răceală şi malnutriţie, copiii au fost transportanţi cu ambulanţa direct la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

"Cei doi copii mici, unul de trei luni şi un băieţel de un an şi 11 luni prezintă o rinofaringită şi o bronşită. Copilul mijlociu, într-adevăr, mi se pare un pic cam malnutrit, să zicem. La un an şi 11 luni are doar 9 kilograme," a explicat Carmen Piseru, medic primar Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Nu este pentru prima dată când copiii sunt luaţi de acasă şi duşi într-un centru de plasament. De această dată, poliţiştii din comuna Dragomireşti îi anchetează pe cei doi părinţi.