Sari la conținut
News Alert

Viaţă dedicată ajutorării nevoiaşilor. Cinci maici catolice îngrijesc 40 de bătrâni bolnavi şi neajutoraţi din Iaşi

Sora Scolastica a venit tocmai din India ca să aibă grijă de părinţii uitaţi de copii. Iniţial a venit pentru trei luni, însă au trecut patru ani în care zi şi noapte stă află la căpătâiul bătrânilor bolnavi. Îi ajută să se ridice din pat, le pregăteşte masa, pe unii îi hrăneşte şi le oferă o îmbrăţisare caldă.

Sora Scolastica: “Mie îmi place pentru că pentru acest serviciu noi suntem chemaţi. Îmi place aici cu bătrânii, cu părinţii, toată lumea este tare drăgăstoasă cu mine şi arată uneori ospitalitate, asta îmi place.”

La fel ca ea se dedică semenilor neputincioşi şi maica Emiliana. 20 de ani a stat în Italia, iar de un an a revenit în ţară şi se ocupă de cei 40 de bătrâni.

Sora Emiliana Păuleţ: “Munca asta face parte din mine. Nu pot să zic că e o muncă forţată pentru că e expansivitatea mea cu bătrânii.”

Căminul a fost inaugurat în 2002. Aparţine Catedralei Romano-Catolice din Iaşi, iar cei 40 de pensionari au fost selectaţi în urma unei anchete sociale.

“Se oferă cazare, serviciu religios, serviciu de fizioterapie, serviciu medical, ergoterapie pentru timpul liber, diferite grupuri care vin să animeze, să dea un pic de viaţă, ieşiri. Normal, costul unui serviciu lunar pentru fiecare beneficiar este 1.700 de lei, dar fiecare plăteşte o percentuală din pensie. Sunt care plătesc 200 de lei, 400,” a explicat sora Victoria Pop.

Bătrânii mărturisesc că maicile catolice le-au devenit a doua familie.

“Sunt foarte atente şi muncesc mult bietele femei şi eu le admir mult răbdarea pe care o au pentru că trebuie multă răbdare să aibă cu bolnavii,” spune Dumitru Erdeş, unul dintre vârstnicii care locuiesc în cămin.

“Se comportă frumos, au grijă de noi, dacă ne vede că suntem amărâţi vine să ne mângâie cu o vorbă,” povesteşte şi Maria Beda, o altă persoană care locuişete în căminul de bătrâni.

În Iaşi sunt şase mănăstiri cu maici şi călugări care au grijă de bătrâni şi de copii orfani.