Sari la conținut

Viață dedicată muzicii. Viorica Cortez este una din cele mai longevive mezzosoprane din lume

Viorica Cortez, una dintre marile mezzosoprane din întreaga lume, s-a născut la Iași, locul care îi este aproape de suflet și astazi. O prezență deosebită, elegantă, energică, înzestrată încă din copilărie cu harul muzicii. 

"Din toată cariera asta extraordinară pe care am reuşit să o construiesc în lume, cred că faptul pentru care sunt cea mai mandră este tocmai acest lucru - că am rămas aceeaşi Viorică de pe Dealul Cetăţuii, care îşi aduce aminte de oamenii simpli cu care mă jucam când eram mică. Nu pot să mă schimb, că dacă m-aş fi schimbat, nu aş fi avut respect pentru mine," povesteşte mezzosoprana.

Cu onoare şi mândrie a cântat în cele mai îndepărtate țări ale lumii, dar peste tot a fost o prezență de neuitat. A obținut distincții importante încă de la vârste fragede, care au propulsat-o în topul celor mai buni muzicieni.

"Să ştiti că în momentul în care se intră în horă trebuie să joci. În momentul în care ai intrat în acest star system nu poţi să faci decât să mergi tot înainte şi nu ai nici măcar timp să respiri. Ritmul, ritmul este teribil," mărturiseşte artista. 

Criticii din întreaga lume au supranumit-o Carmen a secolului XX, fiind una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile. Viorica Cortez s-a făcut remarcată și pentru drumul artistic pe care și l-a construit pe cele mai grele roluri. Unul dintre ele este Samson si Dalila. Succesul vine, însă, la pachet cu sacrificii şi puterea de a renunţa.

Viorica Cortez, mezzosoprană: "să ştiţi că se întâmplă foarte multe lucruri. De exemplu, faptul că un artist, ca orice fiinţă, trebuie să aibă o familie, trebuie să iubească, să traiască în mod normal. Ori noi nu avem o viaţă normală. Soţii mai vin, mai pleacă, mai vine unul, trece altul. Se mai întâmplă multe în viaţa unui artist. Dar copiii, copiii pe care i-ai adus pe lume nu trebuie să sufere. Aici trebuie să ating un punct care mă doare foarte tare. Dar Cătălina mea a suferit foarte mult din cauza carierei mele."

Povestea impresionantă a Vioricăi Cortez, dar și alte subiecte interesante puteți urmări la emisiunea Turist Acasă.