Sari la conținut

Victime ale gheții, zeci de oameni din Iaşi au ajuns la spital cu fracturi 

Pe multe dintre trotuarele din Iași, mormanele de zăpadă de la ninsorile de acum o săptămână sunt neatinse, lucru care îi pune în dificultate pe pietoni. Cel mai greu este pentru persoanele în vârstă.

“Alunec, alunec bine. - Şi vă e frică? - Cum să nu-mi fie frică, sunt bolnavă cu diabet, fibrilaţii, dacă pic o dată am terminat-o.”

“Foarte greu, uite cu picioarele legate că-mi fuge genunchiul şi cad.”

“Mi-e frică şi sunt posedat de un sentiment de lehamite faţă de administrarea oraşului pentru că nu se interesează de aceşti votanţi.”

Zăpada și gheața au făcut deja zeci de victime.

“Am ieşit spre serviciu şi pe aleea dintre blocuri am alunecat, deci era un gheţuş aproape sticlă. Aleile dintre blocuri nu sunt curăţate, trotuarele să spun mai puţin importante. Să curăţe şi trotuarele, străzile sunt curăţate, e adevărat, dar trotuarele nu,” spune o pacientă.

Din cauza numărului mare de pacienți, conducerea Secţiei de Ortopedie a Spitalului Sfântul Siridon a fost nevoită să ceară locuri de internare de la alte clinici.

Ovidiu Alexa, şeful Clinicii de Ortopedie: “Pe cele 60 de paturi avem internaţi 71 de pacienţi, ne mai ajută alte secţii care au mai multe locuri. Deşi operăm în flux continuu, la capacitate maximă, nu reuşim să operăm pacienţii atât de repede cum ne-am dori, astfel încât 2-3 zile în medie pacienţii aşteaptă.”

Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi: “Este vorba despre contuzii la diverse nivele ale corpului, dar uneori şi de leziuni severe de tipul fracturilor şi al luxaţiilor. Procentul acestora a crescut cam cu 10-15 la sută faţă de prima parte a lunii decembrie.”

Medicii atrag atenţia că, în cazul persoanelor in vârstă, fracturile pot duce la complicații şi, din această cauză, se prelungește și perioada de refacere.