Visează la "tărâmul făgăduinţei". Peste 1.500 de studenţi au fost acceptaţi să lucreze în SUA

Data publicării:
tableta new york

Numai anul acesta, peste 1.500 de studenţi din Iaşi au trăit, preţ de o vară, visul american. Este şi cazul lui Alexandru Popescu: "Am fost server la Statuia Libertății. Ca în filme! Nu contează că nu vin cu niciun ban acasă, tot acolo mă duc!"

Iar entuziasmul lui este împărtăşit şi de alţi studenţi.

"Este experiența vieții, experiența studenției. Trebuie neapărat să pleci. Este o altă lume, o altă mentalitate. Te schimbă cu totul. Oricâți bani ai avea, oricât de sărac ai fi sau oricât de bogat, sunt foarte modești, umblă în haine normale, mașini normale. Pentru ei nu contează dacă ești bogat sau sărac," povesteşte Valentin Gheorghiu despre prima călătorie peste ocean.

Pe urmele lor vrea să păşească şi Silviu Codău. Tânărul de 21 de ani este decis să încerce pentru prima dată experienţa americană: "Vreau foarte mult să plec în Statele Unite pentru că aş vrea să ies din cotidian. Eu urmez specializarea marketing la Facutatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi cosider că m-ar ajuta foarte mult să studiez viaţa de acolo."

A auzit despre program de la prieteni care au trăit această experienţă. Acum vrea să câștige proprii bani și să călătorească. "Mi-aș dori să lucrez ca ospătar. Cred că m-aş descurca. Am mai lucrat în România ca ospătar, sunt foarte carismatic, zâmbesc," spune tânărul.

Pentru acest job va fi plătit cu aproximativ 7 dolari pe oră, dar cei mai mulți bani vor veni din bacșișuri. Chiar dacă Silviu a mai lucrat ca ospătar, angajatorii nu cer experienţă. Bugetul inițial pentru a pleca în Statele Unite cu acest program este de 2.500 - 3.000 de dolari. Suma este necesară pentru biletul de avion, taxele agenției care intermediază angajarea şi cazarea și bani de buzunar. Condițiile pentru aplicare sunt minime:

"Trebuie să fii doar student, masterand sau doctorand până în 30 de ani și să ai o situație școlară bună. O situație școlară bună înseamnă cel mult două restanţe," a explicat Cristian Nistor, reprezentant al unei agenţii de plasare a forţei de muncă. 

Anul acesta, la nivel național, 4.200 de tineri au plecat în SUA prin programul de schimb cultural.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE pe acest subiect aflaţi din emisiunea Recrutat în Iaşi, moderată de Diana Mihalcea, care i-a avut ca invitaţi pe Cristian Nistor, reprezentant firmă intermediere program Work&Travel, şi Alex Mircea, fost participant în programul Work&Travel. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri