Sari la conținut

Voluntari pe trei continente. Doi tineri din Iaşi au ajutat oameni din Africa, Asia şi America de Sud

Mircea Serediuc sau „Tzury", cum îi spun prietenii, a renunţat la un job în IT pentru că a vrut să afle cum este să te dedici ajutorării unor oameni aflaţi în nevoie. Aşa a descoperit voluntariatul şi a trecut prin experienţe pe trei continente - Africa, Asia şi America.

”Să pleci şase luni de acasă, să îţi dai demisia, să laşi acasă prietenă, părinţi, toate lucrurile pe care le-ai construit şi să o iei de la zero, nu este un lucru chiar uşor,” spune Mircea Serediuc, voluntar.

Din fiecare loc a învăţat câte ceva.

”În Indonezia am învăţat să fiu calm şi să mă respect pe mine prin simplul fapt că ei fiind musulmani, la ora 3, dacă începea să cânte imamul, ei se duceau la rugat. Era obligatoriu. Deci nu-i interesa că trebuiau să răspundă la mail-uri, că trebuiau să facă nu ştiu ce. Se opreau, se duceau toţi la închinat.”

Experienţa cea mai interesantă a trăit-o în Africa.

”O chestie care m-a frapat foarte tare în Africa a fost tribul Masai. La Masai, casa este super mică. Aici e ceva minuscul, adică într-o cameră cât e asta trăiesc opt oameni.” 

În Kenya, a lucrat într-un ONG care ajută femeile din zonă, în Indonezia a predat limba engleză, iar în Mexic, Mircea a promovat România.

”Eu, pentru că nu am avut acelaşi curaj ca şi el să merg în ţările în care şi-a dorit el să meargă, am preferat să îl ajut la tot ce înseamnă partea de comunicare a campaniei sale. Pentru că s-a pregătit mult de tot înainte,” a mărturisit o prietenă a voluntarului, Costina Iuraşcu.

Un alt curajos este Alexandru Lăcătuș, medic rezident. A petrecut trei săptămâni în Tanzania, vreme în care, alături de alţi medici, a acordat asistenţă medicală localnicilor.

”În ansamblu, este o zonă săracă. Satul în care am fost, pot să spun că este o zonă destul de aridă din punctul de vedere al climei. Zona în care am stat noi, bază misionară practic, avea locuinţe pentru familiile locale,” spune Alexandru Lăcătuş, voluntar.

Ambii tineri şi-au finanţat misiunile din sponsorizări. Când şi-au povestit experienţele, au mărturisit că voluntariatul i-a maturizat şi îi sfătuiesc şi pe alţii să încerce asemenea proiecte.