Voluntari pentru copiii din centrele de plasament pentru a suplini deficitul de personal

Data publicării:
voluntari plasament

"Ca voluntar în acest grup aveţi foarte multe de făcut. Este un grup cu 20 de bebeluşi care au nevoie de afecţiune, trebuie ţinuţi în braţe, trebuie hrăniţi din trei în trei ore şi sunt două educatoare la 20 de copii," este prezentarea de care are parte fiecare voluntar selectat să aibă grijă de copiii din Centrul de Plasament "Sfântul Andrei" din Iaşi.

Sensibilizaţi de situaţia de la acest centru, zeci de tineri s-au arătat interesaţi să dedice din timpul lor celor peste 70 de copii bolnavi. Este şi cazul Ramonei Ababei, studentă în anul al II-lea la Balneofiziokinetoterapie. De trei ori pe săptămână, după cursuri, vine la centru şi lucreză câte trei ore cu copiii care au deficienţe locomotorii. "Când îi atingi sau le zâmbeşti, sunt foarte bucuroşi. Exprimă nevoia de afecţiune," povesteşte tânăra.

Iar sprijinul oferit de Ramona este de mare folos, mai ales că de exerciţiile celor peste 70 de copii cu dizabilităţi se ocupă doar doi kinetoterapeuţi. "Sunt mulţi copii, nu reuşesc să-i iau pe toţi, pentru că majoritatea ar trebui luaţi în fiecare zi, dar timpul de lucru fiind scurt trebuie cumva să-i sortez," explică Simina Neacşu, kinetoterapeut la Centrul de Plasament ''Sfântul Andrei'' Iaşi.

În ultimele două săptămâni, 50 de tineri s-au înscris pentru a deveni voluntari în centrele de plasament din Iaşi. "Avem o sală de terapie ocupaţională pregătită pentru activităţi cu aceşti voluntari şi cu copiii noştri şi suntem foarte nerăbdători să păşească în centrul nostru şi să înceapă activitatea," spun Teodora Racoveanu, psihopedagog la Centrul de Plasament ''Sfântul Andrei'' Iaşi.

Cum deficitul de personal din centrele ieșene de plasament este de 20 la sută, există, în continuare, o nevoie acută de voluntari. Condițiile pentru înscriere sunt minime, iar cererile sunt validate în decurs de câteva zile: 

"Sunt necesare o serie de acte, acte de identitate, un act medical care să ateste că nu suferă de boli cronice, este o evaluare psihologică. Avem mare nevoie de voluntari pentru copilul mic, 0-2 ani, unde, deocamdată, încă se păstrează acest statut de centru supraaglomerat," a explicat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Iaşi.

Cererile pentru voluntariat se depun la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri