Sari la conținut

Voluntariatul, un atu la angajare

Andreea este studentă în ultimul an la Psihologie şi de două zile este implicată într-o campanie umanitară. Practic, de dimineaţă până seara, împreună cu alţi tineri, strânge fonduri ce vor fi folosite la şedinţele de recuperare ale copiilor cu dizabilităţi. Mărturiseşte că îi place să ajute, dar recunoaşte şi că voluntaritul îi va aduce avantaje în carieră.

"Știu că contează, adică e experienţa aceea de care avem nevoie noi la început şi ne ajută să ne dezvoltăm. Vorbim cu oamenii, interacţionăm cu ei, îi cunoaştem şi o să ne fie mult mai uşor în viitor când o să trebuiască să ne angajăm," spune tânăra.

Şi nu este singura care mizează pe voluntariat. Numai în această campanie sunt implicaţi alţi 100 de studenţi.

"Am optat să fiu voluntar pentru că prind experienţă, socializez, mă ajută la comunicare, da, şi ajută şi la CV când e să te angajezi."

"Mi se pare un gest onorabil din partea lor, foarte frumos şi faptul că e voluntariat o să le ajute în carieră. Contează foarte mult, se trece ca experienţă şi eu sunt studentă şi de asta ştiu," povestesc alţi voluntari.

Organizaţiile neguvernamentale spun că de la an la an au tot mai mulţi voluntari şi anumite activităţi sunt realizate 100% deei. Le oferă în schimb la final o recunoaştere a activităţii lor.

Andreea Tofan, specialist PR la Fundaţia Bethany: "eliberăm, de exemplu, adeverinţe sau scrisori de recomandare, suntem ulterior contactaţi şi ne bucură acest lucru, faptul că angajatorii consideră această experienţă de voluntariat şi lucrul un pic în afara acestui cadru teoretic, majoritar universitar."

"Tinerii studenţi care au participat la voluntariat au o altă abordare. Parcă sunt mai participativi, ăsta ar fi marele câştig," spune Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Iaşi.

"Voluntariatul te ajută să capeţi o încredere în sine, să-ţi extinzi reţeaua de prieteni chiar dacă eşti mai izolat social," explică Daniela Mitrofan, psiholog.

Singura condiție pentru cei care vor să devină voluntari este să se adreseze organizațiilor neguvernamentale.