Vrea să facă performanţă acasă. Mihai Bucătaru este olimpic naţional la matematică şi nu-l tentează străinătatea

Data publicării:
olimpic1

Mihai Bucătaru este în clasa a XII-a la Colegiul Emil Racoviță, unul dintre liceele de elită ale Iașiului. Este olimpic naţional la matematică, dar a participat și la concursuri internaţionale, de unde nu s-a întors cu mâna goală, ci cu diplome și medalii. Chiar dacă mulți dintre colegii lui își plănuiesc deja viitorul la universități din străinătate, tânărul este hotărât să-și continue studiile în țară.

"În primul rând, opţiunea de a rămâne în România mi se pare foarte bună întrucât profesorii sunt foarte buni. Baza teoretică poate fi făcută foarte bine la fel şi în România şi plecatul în străinătate îl consider oarecum un moft," crede Mihai.

Tânărul nu este descurajat nici măcar ideea că în țară va avea un job si de zece ori mai prost plătit decât în străinătate.

"Sunt multe oportunităţi de lucru. Piaţa nu este dezvoltată la noi şi este nevoie de oameni cu o bază solidă în matematică, în economie, în informatică," consideră elevul.

În spatele lui Mihai au fost mereu părinții, care îl susțin și acum și îi apreciază alegerea. Nu s-ar fi simțit confortabil ca băiatul lor să pornească la drum cu o datorie, pentru că multe dintre universitățile din străinătate primesc studenți pe baza unui împrumut, pe care trebuie să îl returneze după ce se angajează. Mama lui este profesoară de matematică și are mare încredere în învățământul românesc.

"Sunt sigură că va face o şcoală bună. Acum, după 12 ani de şcoală, sunt foarte mulţumită de pregătirea pe care o are, nu neapărat în matematică. Are şi cultură generală, ştie şi limbi străine, este un om pregătit complet," spune Mihaela Bucătaru, mama lui Mihai.

Exodul olimpicilor la universităţile din străinatate s-a amplificat în ultimii ani, iar cei mai mulți nu se mai întorc în țară nici după finalizarea studiilor. Explică de ce Paula Gavrilescu, directorul Colegiului "Emil Racoviţă": "Unul dintre factorii care influenţează poate fi cel financiar. Cred că unul dintre motive poate fi şi faptul că au alte oportunităţi la terminarea facultăţii, alte şanse de a fi angajaţi."

Potrivit unui studiu recent, 78% dintre tinerii din România își doresc să plece în străinătate. Şi asta pentru că, spun ei, vor locuri de muncă mai bine plătite, dar și un viitor mai luminos pentru copiii lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri