Vremea caldă din luna octombrie afectează agricultura

Data publicării:
spic de grau

La sfârșit de octombrie temperaturile au ajuns să fie şi cu 10 grade Celsius mai mari decât în mod normal. „Aşteptăm ca maximele din cursul zilei la Iaşi să fie cuprinse între 14 şi 18 grade Celsius, iar minimele din cursul nopţii între 5 şi 8 grade Celsius,” a explicat meteorologul Gina Tiron.

Din cauza căldurii neobișnuite au început să apară primele probleme în agricultură. „Se instalează un disconfort în ceea ce priveşte rezerva de apă din sol şi bineînţeles executarea lucrărilor de sezon cum ar fi arătura. Avem semnale din teritoriu că în unele zone nu se mai pot efectua arături de ogor din cauza secetei,” a spus Neculai Olaru, șeful Direcţiei Agricole Iaşi.

„Pentru vremea asta e prea cald. Florile au de suferit pentru că nici nu plouă şi au de suferit pentru că nu este apă şi ce a mai fost s-a evaporat,” a spus și Mihai Mititiuc, fost director al Grădinii Botanice din Iași.

Meteorologii spun însă că sfârşitul de săptămână va fi marcat de o scădere a temperaturilor. Chiar şi aşa, maximele vor fi peste media normală pentru această perioadă a anului. Abia din a doua decadă a lunii noiembrie temperaturile vor atinge pragul îngheţului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri