Sari la conținut

Zeci de copii fac ore într-o bibliotecă, Pe locul şcolii, un sătean şi-a construit casă

Problemele din comuna Ţibana au apărut încă din 2009, atunci când localitatea a fost inclusă într-un program guvernamental ce viza construcția de școli. Cu banii primiți, 150.000 de lei, primăria a reușit doar să demoleze vechea școală. Finanțarea s-a oprit, iar lucrările s-au blocat. Pe terenul rămas liber s-a construit, fără autorizație, o locuință particulară.

Culmea este că autoritățile locale nu i-au cerut localnicului să demoleze construcția. Mai mult, au ajuns la o înţelegere cu familia acestuia de la care au închiriat două camere în care să înveţe elevii.

Situația a ieșit la iveală la un control al Curții de Conturi. În urma verificărilor, inspectorii le-au cerut autorităților să ridice o nouă construcție în care să învețe elevii. Pentru că Primăria nu avea bani pentru o școală, a făcut doar o bibliotecă, iar cursurile se vor ține acolo și în acest an.

Planuri de construcție a unei noi școli există. Lipsesc, însă, fondurile. Așa că autoritățile nu se grăbesc să-i ceară socoteală localnicului care a construit ilegal.

Neculai Lețcanu, viceprimarul comunei Țibana: "ce pot să fac, să dărâm casa oamenilor pentru jumătate de metru sau cât are? Poate nu are, poate are mai puțin, nu știu, nu l-am verificat. - Păi, de ce nu l-ați verificat? - Doamnă, nu s-a construit școală acum. Când o să se construiască școală acolo, proiectul propriu-zis, atunci o să facă borș."

Din cauza spațiului insuficient din bibliotecă, copiii din Domnița vor fi nevoiți să învețe în două schimburi, o grupă de grădiniță și pregătitoare dimineța, iar clasa I și clasa a II-a după-amiaza.