Zeci de școli ar putea rămâne fără profesori după ce dascălii nu și-au mai primit banii de navetă

Data publicării:
profesor la tabla

De 13 ani, Corina Gheorghiță predă limba franceză la şcoala gimnazială din localiatea Gherăieşti, din Neamţ. Şi tot de atâţia ani face naveta. Plăteşte 175 de lei pe lună pentru transport în condiţiile în care salariul nu depăşeşte 1.000 de lei. Din luna aprilie nu a mai primit niciun ban pentru navetă. „Trebuie sa ne asigurăm si hârtie de scris, cartuș de imprimantă, tot felul de pliante, afișe, le achiziționăm singuri. Din cei 36 de profesori care predau la şcoala gimnazială din Gherăieşti, 20 fac zilnic naveta,” a explicat Corina Gheroghiță.

„Sunt 4 luni, profesorii au plătit din salariu, s-a simțit mai ales la cadrele tinere care au rămas cu bani foarte puțini,” a spus Paul Mătălică, directorul adjunct al școlii. Răspunsul autorităţilor locale: banii au fost folosiţi pentru investiţii urgente. „Am rămas fără bani în buget MUSCA 34.40 odata ce este o lege, ar trebui sa fie dati si niste bani, sa nu fie lasat totul pe seama Consiliului Local,” a spus Aurel Ilieș, viceprimarul comueni Gherăiești. 

La nivelul judeţului Neamţ, din cei aproape 6.300 de profesori, 1.500 sunt navetişti. O treime din aceştia nu au primit bani pentru transport, unii chiar şi din 2010. Restanţele se ridică la peste 2 milioane de lei. De la începutul noului an şcolar, 15 şcoli din judeţ au acţionat primăriile în instanţă pentru a-şi primi banii. În aceste condiţii, se aşteptă ca mulţi profesori să îşi caute alte locuri de muncă.

Şi la Suceava mai mult de jumătate dintre profsori nu au primit niciun ban de la primărie pentru transport. Doar pentru 5 şcoli din cele peste 200 câte sunt în Suceava, restanţele se ridică la peste 230 de mii de lei. Motive sunt multe, soluţii puţine. „Bugetele sunt aprobate cu întârziere, majoritatea comunelor nu au putere economică necesară pentru a suporta aceste cheltuieli,” a explicat Dumitru Irimia, vicepreședintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Dacă situaţia nu se va schimba, profesorii sunt decişi să îşi ceară drepturile în instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri