Ziua Armistiţiului, marcată la Iaşi

Data publicării:
ziua 20armistitiului 20marcata 20la 20iasi 20mp4-33768

Peste 400 de militari francezi îşi dorm somnul de veci la Iasi, dar si in alte cimitire din tara. Unii dintre ei au facut parte din unitatea care l-a însoţit pe generalul Berthelot în misiunea sa de asistenţă a armatei române, între 1916 şi 1917.

Romeo Olteanu, prefectul judeţului Iaşi: ”Generalul Berthelot a pus umărul la transformarea armatei române dintr-o structură cu probleme mari, într-o forţă forţă militară redutabilă. Şi repet, România are nevoie în continuare de ajutor, dar de un alt tip.”

Ataşatul militar al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Jean Marc-Lavallee a declarat că relaţiile româno-franceze au evoluat continuu de-a lungul timpului, dovadă fiind şi înfrăţirea dintre oraşul Poitiers şi Iaşi, încă din 1969.

Jean-Marc Lavalle, ataşat militar al Ambasadei Franţei la Bucureşti: ”Toate omagiile aduse în această dimineaţă arată că relaţia bilaterală franco-română, care este în creştere din ce în ce mai mult, într-un cadru european îşi găseşte sprijinul în rădăcinile comune de care ţările noastre pot fi foarte mândre.”

”Misiunea a constat în instruirea, consilierea şi mentorizarea militarilor afgani în procesul lor de operaţionalizare a armatei afgane” (lt.col.Daniel Bîzgan,Brigada 8 LAROM, Focșani)

Alaturi de eroii din primul razboi mondial, au fost omagiati si soldatii care fac onoare armatei moderne. Pentru activităţile desfăşurate în Afganistan, locotenent colonelul Daniel Bîzgan, de la Brigada 8 LAROM, Focsani, a primit medalia de bronz a Ministerului Apărării Francez.”Misiunea a constat în instruirea, consilierea şi mentorizarea militarilor afgani în procesul lor de operaţionalizare a armatei afgane”, a precizat locotenent colonelulDaniel Bîzgan.

La evenimentul de la Iaşi ar fi trebuit să ajungă şi Ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa Philippe Gustin. Din cauza ceţii acesta nu a putut ateriza insa pe Aeroportul Internaţional din Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri