Ziua Drapelului, sărbătorită doar de oficialităţi la Iaşi

Data publicării:
ziua drapelului

Circulația pe Strada Anastasie Panu și Palat a fost restricționată timp de o oră pentru o bună desfășurare a manifestărilor prilejuite de Ziua Drapelului Național. Din 1998, în fiecare zi de 26 iunie, drapelul României este arborat de către toate instituțiile publice.

Ca în fiecare an, preoții au oficiat o slujbă de onoare iar evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. Doar câțiva pensionari s-au oprit să privească ceremonia organizată de Ziua Drapelului: "Vin în fiecare an din patriotism," "Armata reprezintă eroii care au fost, au luptat. Emoționant a fost."

"Poporul acesta a avut o istorie, o istorie de care trebuie să fim mândri și demnă în același timp pentru că ne amintește de momentele noastre de glorie. Ziua de astăzi mai marchează, din punctul meu de vedere, și o altă legătură - o legătură foarte puternică între armată, biserică," a explicat istoricul Liviu Brătescu. 

Din secolul al XIX lea, tricolorul a devenit simbol al libertății și unității naționale. Primul decret pentru a prezenta tricolorul ca steag național datează de la 14 iunie 1848. Steagul revoluționarilor de atunci avea aceleași culori ca astăzi, dar așezate orizontal. În forma pe care o are astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă suport, galben în mijloc, roșu la exterior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri