Sari la conținut

100.000 de români votează pentru Parlamentul Ungariei. Votul a început luni și va ține până pe 5 aprilie

În primele două zile ale săptămânii, zeci de persoane cu dublă cetăţenie, română şi maghiară, din Bihor au completat buletinele de vot. Le-au predat apoi la cel mai apropiat centru de democraţie al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

"Aici, la centrul de democraţie, s-au prezentat astăzi peste 20 de persoane, ieri tot cam aşa", spune Sándor Török, preşedintele CNMT Bihor.

Printre primii votanți s-a aflat și Imre Balog, care le-a înmânat reprezentanților CNMT plicurile cu buletinul său de vot și ale soției și fiicei sale.

"Îi datoria noastră, fiindcă sunt maghiar şi pentru asta."

"Când m-am născut, atunci m-am născut în Ungaria, între timp s-a schimbat şi mă bucur că iarăşi pot vota pentru noi, unguri", spune Katalin Reimann, alegător cu dublă cetăţenie.

Pe listele electorale din ţara vecină s-au înscris 100 de mii de cetăţeni români care au obţinut şi cetăţenia maghiară. Aceştia au primit sau urmează să primească pachete care conţin buletinul de vot şi un plic pentru trimiterea gratuită prin poştă a documentului către Biroul Electoral Naţional din Ungaria. Coletele pot fi predate și la centrele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania și trebuie să ajungă la Budapesta până pe 5 aprilie, la ora 24.

"Se poate preda la consulatul maghiar din Cluj, dar se poate preda prin poşta maghiară, respectiv în ziua votului în 6 aprilie în oricare punct de votare din Ungaria", susține Sándor Török, preşedintele CNMT Bihor.

Cetăţenii maghiari fără reşedinţă în Ungaria au dreptul să-şi exprime votul doar pentru listele naționale ale celor 18 partide din țara vecină.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboș