1200 de firme din Bihor au intrat în acest an în insolvență din cauza datoriilor

Data publicării:
insolventa

De la începutul anului peste 1200 de firme din Bihor au cerut intrarea în insolvenţă după ce au acumulat datorii uriaşe pe care nu le-au mai putut achita. Cauzele sunt diferite, dar mulţi patroni s-au convins că afacerile cu statul pot fi păguboase.

"Nu s-au încasat serviciile pe care aceste firme le-au executat faţă de beneficiarii de servicii, unele dintre ele sunt cele care au lucrat la bugetul de stat iar altele care au lucrat la alte firme în subantreprinză", susține Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al Consiliului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Tribunalul Bihor este sufocat de dosarele societăţilor cu probleme financiare. Doar anul acesta au fost înregistrate aproape 2500 de cazuri de intrare în insolvenţă, care s-au adăugat celor aproape 8 mii adunate de anii trecuţi.

Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor: "În medie, pe rolul fiecărui complet de judecată se intră cu în jur de 80-100 de cauze, spre deosebire de anii trecuţi s-a observat o creştere a firmelor mijlocii şi mari care şi-au cerut insolvenţa."

La rândul său, consultantul în afaceri Dacian Palladi crede că "mulţi au găsit ca fiind o soluţie puţin riscantă şi convenabilă, evitând astfel plata furnizorilor sau chiar a datoriilor către stat."

Potrivit legii, lichidatorii judiciari au un termen de trei ani ca să redreseze situaţia financiară a firmelor în insolvenţă. "În contextul economic actual e destul de greu şi fără să intri în procedura de insolvenţă, dar în general sunt firme care se redresează", este de părere Nicoleta Ardelean, lichidator judiciar.

Declarat neconstituţional, noul cod al insolvenţei nu se aplică deocamdată, iar patronii spun că nu-i ajută cu nimic. "Noua lege nu este în avantajul celor care intră în insolvenţă având în vedere perioada scurtă de reorganizare, un an de urmărire şi un an de reorganizare ceea ce e foarte puţin", spune Ioan Mintaș.

La nivel naţional, anul acesta au intrat în insolvenţă peste 20 de mii de firme, cu aproape 6% mai mult decât anul trecut.

reporter: Florina Fofiu
operator: Monica Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri