Sari la conținut

14 mii de sarmale au fost pregătite la Festivalul sarmalelor la Salonta. A fost organizată şi o tombolă pentru fetiţa lui Iosif Rotariu

Sarmale delicioase, pălincă şi multă voie bună. Aceasta a fost atmosfera în Salonta, unde nouă echipe de bucătari s-au întrecut să facă cele mai bune preparate.

"Sarmaua nu lipseşte de pe masa românului. Fie vreme bună, fie vreme rea, fie în zi de post, fie în zi fără de post, este mâncarea tuturor şi a bogatului şi a săracului", spune Ioan Sala, organizatorul festivalului.

Pe lângă preparatele cunoscute, fiecare bucătar a folosit ingredinte numai de el ştiute ca să dea mâncării un gust aparte: "În afară de varză care este obligatorie - carne de porc, carne de vită, afumătură, asta referitor la carne, orez special pentru sarmale şi o zeamă mare de ingrediente care nu se spun."

Sarmalele au ieşit mai bune ca niciodată, spun cei care le-au gustat. "Noi nu suntem din zonă şi vroiam să văd cum sunt, extraordinar de bune."

Ajuns la a şaptea ediţie, festivalul a avut şi o latură socială, aşa cum se întâmplă în fiecare an. O mie de bilete au fost cumpărate în cadrul unei tombole organizată pentru Casandra, fetiţa adoptată de fostul internaţional Iosif Rotariu. Copila aşteaptă încă trei intervenţii chirurgicale la începutul lunii decembrie.

"Mai avem putere, cum să nu avem. Ea ne motivează, e foarte ambiţioasă, am văzut-o cum creşte de la zi la zi, cum se dezvoltă, normal că suntem optimişti, acum depinde foarte mult de ea, cum îi mai rezistă organismul", spune fostul internaţional.

Un tricou cu semnăturile jucătorilor de la Steaua a fost scos la licitaţie de Helmuth Duckadam: "Am adus un tricou cu Steaua, cu semnăturile băieţilor pentru a fi pus la licitaţie şi sper să aibe succes pentru că orice ban pentru Casandra contează."

Festivalul sarmalelor s-a încheiat după căderea nopţii cu focuri de artificii.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă