Sari la conținut

17.000 de elevi din Bihor vor beneficia de o bursă oferită de Ungaria

Sprijinul de stat pentru învăţământul în limba maternă se acordă anual, pe baza unei legi adoptate de ţara vecină în 2001.

"Fiecărui elev maghiar din străinătate, care învaţă în limba maghiară, statul maghiar îi acordă "Sprijinul pentru Învăţământ şi Educaţie". Suma este de 20 de mii de forinţi, respectiv încă 4.000 de forinţi pentru cumpărarea rechizitelor şcolare", spune Zsuzsanna Répás, secretar de stat în Ministerul Administraţiei Publice din Ungaria.

În total, 324 de lei. Deşi se acordă doar o dată pe an, banii reprezintă un ajutor important pentru părinţi, pe lângă alocaţia lunară de 42 de lei de la statul român. Anul trecut, peste 150 de mii de elevi din România au beneficiat de sprijinul oferit de autorităţile din Ungaria. În Bihor, aproape toţi elevii din clasele cu predare în limba maghiară au trimis solicitarea până pe 14 martie.

"În jur de 17 000 de părinţi au solicitat finanţarea din partea statului maghiar pentru anul şcolar 2013/2014. Este o motivaţie în plus", susține Sándor Soós, preşedintele Asociaţiei Pedagogilor Maghiari din România, filiala Bihor.

"O să-i utiilzăm pentru orice, pentru caiete de lucru, pentru rechizite, pentru penare, orice pentru nevoile copilului", spune un părinte.

Banii vor ajunge la solicitanţi prin virament bancar, până în luna iunie.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Róbert Rézműves