20 de milioane de lei pentru renovarea Primăriei Oradea

Data publicării:
Proiect_primarie

După ce majoritatea clădirilor istorice din centrul Oradei au fost reabilitate, vine şi rândul sediului administraţiei locale să capete o haină nouă. Clădirea Primăriei Oradea va fi refăcută cu aproape 20 de milioane de lei. Acoperișul și faţadele vor fi restaurare, iar mai multe săli vor fi transformate în muzeu după reabilitare. După terminarea lucrărilor, clădirea va fi prima de acest fel din România deschisă circuitului turistic.

La mai bine de 100 de ani de când a fost construit, Palatul Primăriei intră pentru prima dată în reparaţii capitale. Planurile actualei administraţii sunt de a introduce în circuitul turistic o parte din clădirea ridicată după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy. Pe lângă refacerea acoperişului şi a faţadelor, vor fi restaurate intrarea principală și cele mai importante săli din aripa vestică.

"Se vor vizita şi celelalte două săli care merg până la actuala sală a primarului. Vom reface mobilierele în stilul epocii", susţine Ernest Pafka, arhitect.

Sala mare a Primăriei va deveni bijuteria viitorului muzeu. Aceasta va fi regândită atât ca aspect, cât și ca funcționalitate. Consilierii locali vor sta într-un semicerc în jurul prezidiului de unde vor fi conduse ședințele. Picturile de pe cei doi pereți ai sălii vor fi refăcute la dimensiunile originale, iar cele de acum vor fi mutate în Muzeul Cetații.

"De exemplu, va fi un număr de săli legate de perioada Sigismund de Luxemburg, înmormântat la Oradea. Şi pe un perete al sălii va fi acest tablou. Va fi un ansamblu de săli legat de Marea Unire. Etapa istorică respectivă. Şi într-una dintre săli va fi celălalt tablou", a explicat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Lucările de renovare a clădirii Primăriei Oradea vor începe cel mai devreme în toamnă, după organizarea licitației.

Redactor: Adrian Ciucuriță
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri