Sari la conținut

20% dintre absolvenții de liceu din Bihor nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat

Printre cei care nu s-au înscris la Bacalaureat se află şi absolvenţii liceelor tehnologice, care au optat pentru aceste unităţi de învăţământ în lipsa şcolilor profesionale. Au învăţat o meserie şi, după ce au susținut examenul de competențe profesionale, au preferat să se angajeze. Alţii muncesc deja în străinătate.

"Cei care nu s-au înscris la bacalaureat deja sunt angajați. O parte dintre ei aici, în România, și o parte a plecat. S-au dus să lucreze, pentru că este sezon o lună de zile cât durează bacalaureatul, după aceea nu mai prind contractele respective", motivează situaţia Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazu Oradea.

Nu este singurul motiv pentru care 1150 de absolvenţi nu vor trece alături de colegii lor prin emoţiile Bacalaureatului.

"Unii au rămas corigenți și nu s-au putut înscrie. Vor opta pentru sesiunea de toamnă, alții pur și simplu nu au dorit. Nu poate fi obligat nici un candidat să se înscrie la examenul de bac dacă nu dorește", susţine Nicolae Avram, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

În schimb, pe lângă cei 4.600 de absolvenți de clasa a XII-a din acest an care s-au înscris la Bacalaureat, alți 900 din seriile anterioare vor susține examenul maturității.

"Elevii vor avea asupra lor buletinul de identitate, nu vor avea voie să aibă telefoane mobile sau alte mijloace care ar putea influența rezultaele obținute", susţine Nicolae Șaitoș, vicepreședintele Comisiei Județene de Bacalaureat.

În Bihor au fost înființate 46 de centre de valuare, dintre care 24 sunt în Oradea.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă