236 de cazuri de violenţe conjugale, semnalate în acest an în Bihor

Data publicării:
violenta familie

Cauzele care duc la violenţă sunt multiple, spun psihologii: "Una ar putea fi sărăcia, respectiv nivelul economic foarte, foarte scăzut. Un alt element ar putea fi lipsa de respect pentru persoana umană, respectiv pentru femeie, în mod special. Alta ar putea fi lipsa educaţiei pe care, acei bărbaţi, când au fost copii, au primit-o acasă."

Deşi sunt supuse agresiunilor în mod constant, victimele se hotărăsc cu greu să ceară sprijin specialiştilor. În ajutorul lor vin organizaţiile care oferă consiliere psihologică şi juridică.

"De obicei, cer ajutor în ultimul moment, când deja nu mai au alte variante sau nu mai ştiu efectiv ce să facă şi unde să apeleze", explică Ottilia Vura, din cadrul Fundaţiei Lampas din Oradea.

În Oradea funcţionează un centru care adăposteşte, pe o perioadă limitată de timp, persoane care cad victime violenţei familiale. Din anul 2007, aproape 900 de dosare de agresiune domestică au trecut prin mâinile celor care administrează acest centru.

"Victima, în general, nu vine singură. Nu de fiecare dată sunt agresaţi fizic copiii, pentru că psihic sau social ei sunt abuzaţi de către tată, dar vin pentru că le este frică să-şi lase copiii cu agresorul", spune Dana Hanga, asistent social.

În România, problema violenţei împotriva femeilor, prevenirea şi combaterea acestui fenomen sunt reglementate prin Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Violenţa contra femeilor este definită ca fiind "orice act de violenţă bazată pe deosebirea de sex din care rezultă sau este posibil să rezulte pentru femei traumatisme sau suferinţe fizice, sexuale, sau psihologice, inclusiv ameninţările cu astfel de acte, constrângerea sau lipsirea arbitrară de libertate, săvârşite fie în viaţa publică, fie în viaţa privată."

În primele nouă luni ale anului, la Poliţie Bihor au fost sesizate 236 de cazuri de loviri şi alte violenţe petrecute în familie. Însă în cele mai multe situaţii agresorii nu sunt sancţionaţi, întrucât victimele îşi retrag plângerea.

"Legislaţia nouă prevede chiar şi emiterea acelui ordin de protecţie în cazul în care este o victimă, însă trebuie să apelăm, pentru acest lucru, la instanţa de judecată, iar poliţia este cea care pune în aplicare acest ordin de protecţie", susţine comisarul-şef Ioana Indrieş.

În Bihor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Asociaţia Smiles şi Fundaţia Lampas derulează campania de informare "Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!"

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri