Sari la conținut

25 de milioane de lei, investiţia în două piaţete şi un parc în Oradea

Oradea devine un oraş al piaţetelor şi al parcurilor. Autorităţile locale vor să investească 25 de milioane de lei în amenajarea a încă două zone pietonale şi a unui parc ridicat pe un teren viran. Banii ar urma să vină în cea mai mare parte din fonduri europene, iar lucrările ar putea fi gata în următorii doi ani.

Cei mai mulţi bani, adică aproape 10 milioane 500 de mii de lei, vor fi cheltuiţi pentru reamenajarea Pieţei Magnolia din cartierul Rogerius. Aceasta va fi acoperită cu piatră şi plăci de granit, iar în zonele verzi vor fi plantaţi 35 de platani şi 35 de magnolii. (foto jos)

Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea: "Amenajarea va duce la crearea unui spaţiu urban cu dublă valenţă de piaţetă urbană şi parc în acelaşi timp care va fi folosit de către locuitorii zonei respective."

6

O altă piaţetă va fi amenajată în cartierul Nufărul, în vecinătatea bisericii ortodoxe "Sfântul Ierarh Nicolae". Acolo vor fi desfiinţate aproximativ 40 de locuri de parcare, iar asfaltul înlocuit cu piatră naturală.

Zona va putea găzdui şi evenimente, iar costurile se ridică la 8,3 milioane de lei pentru o suprafaţă de peste 5.700 de metri pătraţi.

Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea: "Se va elimina vegetaţia existentă fără valoare dendrologică şi se vor toaleta arborii existenţi care vor fi păstraţi. Pe lângă aceştia se vor mai planta aproximativ 40 de arbori de dimensiuni medii şi de dimensiuni mari în zona respectivă."

Cele două proiecte se adaugă celui prezentat sătămâna trecută prin care a fost propusă reamenajarea platoului de lângă Arena "Antonio Alexe".

În schimb, în zona Oncea va fi amenajat un parc pe o suprafaţă de mai bine de 15 mii de metri pătraţi. Acesta va costa 4 milioane 750 de mii de lei şi va fi cuprins între străzile Ion Bogdan şi Gheorghe Pituţ. În acest moment terenul este în mare parte părăsit şi plin de vegetaţie sălbatică.

Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea: "Va fi un parc frumos, un parc care va fi destinat timpului liber, copiilor, cu terenuri de joacă, cu arbori. Vor fi plantaţi peste 150 de arbori în acel parc."

Atât cele trei piaţete, cât şi parcul din zona Oncea vor intra în următoarea perioadă în procedurile de licitaţie. Proiectarea şi execuţia ar putea debuta în toamna acestui an.

Redactor: Adrian Ciucuriţă
Operator: Gabor Szilagyi