Sari la conținut

300 de atleți au înotat, au alergat și au pedalat pentru titlul de "om de fier"

A cincea ediție a concursului X Man România a început la ora 7 dimineața, pe lacul din Săldăbagiu de Munte, lângă Oradea. Cei 300 de participanți din România și din străinătate au înotat aproape 4 kilometri în apa rece a lacului, a cărei temperatură nu depășea 21 de grade.

Abia ieșiți din apă, concurenții și-au luat echipamentele de ciclism și au început a doua probă, în care trebuie să parcurgă o distanță de 180 de kilometri, ceva mai mare decât cea dintre Oradea și Cluj Napoca. Un atlet consumă peste 12 mii de calorii la un asemenea triatlon, ceea ce înseamnă necesarul de energie al unui om pe o săptămână.

"Proba lungă a competiției pentru cei mai rapizi durează între 9 ore și 9 ore şi 15 minute, pentru cei care merg pe podium", explică Istvan Szokolszky, unul dintre organizatorii întrecerii.

"Cine termină o astfel de competiție poți spune că e omul de fier", îl completează Jozsef Deme, organizator al competiţiei.

Fiind o competiţie contracronometru, concurenţii nu îşi permit nici măcar o secundă de pauză. Pentru a căpăta energie, ei trebuie să mănânce, totuşi, pe traseu.

"Ieși de la înot destul de obosit și, in sfârșit, poți să te așezi pe ceva și poți să te relaxezi. Ai timp să mănânci și ai timp să te gândești. Eu anul trecut am cântat pe bicicletă", spune Anca Berger, concurentă.

"La ironman și half ironman discutăm de 4 probe, inot, bicicletă, alergare și alimentație. Este foarte, foarte importantă la probele lungi", susţine Mircea Eremia, concurent.

"Și femeile pot să facă asta. Nouă ne este mai dificil, pentru că pregătirea ia mult timp și suntem ocupate cu treburile gospodărești și creșterea copiilor", susţine Livia Bunzel, concurentă.

Ultima probă a fost cea de maraton, în care concurenţii au alergat 42 de kilometri. Pentru cei care nu s-au încumetat să participe la triatlonul clasic a existat şi varianta Half Iron Man, cu probe reduse la jumătate.

Ediţia din acest an a fost câştigatã de un sportiv din Ungaria.

"Pe tot parcursul concursului m-am simţit bine. Am avut un moment dificil la proba de bicicletã, dar am reuşit sã trec peste el şi sã închei fãrã probleme. Pe final am mai lãsat-o mai moale pentru cã nu am avut rival", recunoaşte David Bartos (foto), câştigãtorul trofeului.

David Bartos este la a 14-a participare la un astfel de concurs şi a reuşit sã parcurgã cele trei probe în 9 ore şi 51 de minute. El a plecat acasă cu un premiu de 500 de euro.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboș