60 de plăci comemorative, dezvelite în Bihor în Anul Centenarului

Data publicării:
dezvelire placa Madaras

Muzeul Ţării Crişurilor va marca cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918 prin montarea unor plăci comemorative în localităţile din Bihor care au avut delegaţi la adunarea din Alba Iulia.

Prima din cele 60 de plăci de marmură a fost montată, joi, în comuna Mădăras, în prezenţa oficialităţilor, dar şi a sătenilor şi a urmaşilor delegaţilor. Bihorul a avut în 1918 una dintre cele mai numeroase delegaţii prezente la Alba Iulia, peste 130 de persoane, provenind din 60 de localităţi.

Cel mai mare număr de delegaţi l-a avut Oradea, printre ei fiind avocatul Aurel Lazăr, episcopul ortodox Roman Ciorogariu sau doctorul Coriolan Pop.

Aurel Chiriac, directorul Muzeul Ţării Crişurilor: "Din punctul nostru de vedere, acestă realizare a plăcilor în peste 60 de comune ale judeţului Bihor de unde au fost reprezentanţi oficiali la Marea Adunare de la Alba-Iulia, înseamnă un gest de recunoaştere a meritelor urmaşilor noştri, dar mai mult decât atât, înseamnă recuperarea memoriei unor oameni care au făucut istorie locală şi istorie naţională, până la urmă, pentru că votul lor a decis crearea României Mari.

Noi considerăm că tot ce se va întâmpla de-a lungul acestui an, prin dezvelirea acestor plăci generează şi o continuă sărbătoare a anului 1918 pentru că în fiecare comunitate ne vom întâlni cu copii, cu urmaşi ai celor care au fost atunci, cu oamenii locului care, sper eu, vor înţelege ce înseamnă implicarea într-un eveniment important pentru istoria contemporană a României, un eveniment care şi astăzi, trebuie cinstit cum se cuvine."

Redactor: Anca Deac

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri