Sari la conținut
News Alert

62 de marionete de la teatre renumite din Europa, expuse la Oradea

Vechi de mai bine de 100 de ani sau replici ale celor care au făcut istorie pe scene din Europa, 62 de marionete au fost aduse la teatrul de păpuşi din Oradea. Toate au fost iubite de spectatori dintr-un singur motiv:

"Au fost foarte critice la adresa societății care au pus întotdeauna probleme sociale și economice, care au fost apreciate de temele dragi populației", spune Radu Dinulescu, coordonatorul proiectului.

"Toate aceste personaje sunt destinate oamenilor, vorbesc despre problemele oamenilor, iar ideea de a uni Europa cu ajutorul acestor păpuși a fost motivul acestei expoziții", explică Jean-Paul Lang, reprezentantul Teatrului Belfort din Franţa.

Cea mai veche păpușă este Kasparek, vedeta teatrului de marionete din Cehia. S-a născut în secolul al XVI-lea, când era actor principal în piese jucate în pieţele publice. Păpuşa adusă la Oradea are peste 100 de ani şi stă alături de alte două nume importante ale genului, de această dată din România. Este vorba despre Vasilache și Mărioara, un cuplu mereu pus pe ceartă.

"De cele mai multe ori, certurile acestea conjugale, care erau presărate cu foarte multe glume deocheate, se terminau într-o ciomăgeală generală și Vasilache și Mărioara aveau parte de același tratament", povestește Florian Silaghi, directorul Teatrului Arcadia din Oradea.

Marionetele vor fi expuse în Oradea până la sfârşitul lunii mai. Manifestarea organizată de Teatrul Regina Maria face parte dintr-un proiect finanţat cu bani europeni şi mai cuprinde punerea în scenă a unui spectacol cu imagini 3D şi păpuşi.

reporteri: Florina Fofiu, Nicoleta Farcaș
operatori: Tiberiu Catrișcău, Ciprian Platona

editor web: Adrian Laboș