Sari la conținut

8 Martie, profit pentru florărese

S-au vândut mii de flori de 8 martie, în Oradea. E una dintre cele mai profitabile zile din an, recunosc florarii, care au lucrat chiar şi noaptea ca să facă faţă avalanşei de comenzi. Cele mai căutate au fost buchetele simple, dar au fost clienţi care şi-au dorit aranjamentele sofisticate.

Agitaţia a început de la primele ore ale dimineţii. Primii clienţi ai florăriilor au fost copiii şi părinţii, care au cumpărat buchete pentru învăţătoare şi profesoare.

"Elev: - Am adus flori pentru doamna dirigintă.
Reporter: - Ce ai ales?
Elev: - Ghiocei."

"Părinte: - Pentru doamna învăţătoare.
Reporter: - Ce flori aţi ales?
Părinte: - Orhidee, cu tot dragul."

Nici domnii nu au întârziat. Au plătit cel puţin 25 de lei pentru un buchet pe care l-au oferit celor dragi.

"Reporter: Ce tip de flori aţi ales?
Client: Am ales trandafiri galbeni pentru colegele de serviciu."

"Pentru colegele noastre de la birou. Sunt nişte persoane excepţionale."

"De ieri facem buchete, ieri după-masă a început nebunia. Fiind non-stop, toată noaptea am avut clienţi şi am făcut comenzi", spune Natalia Florina Cheregi, administratorul unei florării.

Profituri însemnate au avut proprietarii de sere, care au trimis mii de ghivece spre magazine şi în pieţe.

"La fiecare cultură pot spune că aproape am dublat faţă de anul trecut numărul de plante şi cu vânzările nu am avut probleme", explică Adrian Derecichei, inginer de producţie.

Flori au primit şi şoferiţele care s-au aflat în trafic prin Oradea. Agenţii de circulaţie le-au împărţit felicitări, în loc de sancţiuni.

Însă, de 8 martie, comercianţii au avut parte nu doar de profit, ci şi de emoţii. Cei care vindeau flori lângă piaţa Rogerius au fost verificaţi de doi inspectori ANAF. Aceştia au controlat dacă fiecare vânzător are acte pentru flori şi dacă dă bon fiscal.

Descinderea lor nu a fost deloc pe placul comercianţilor, care susţin că le-a fost verificata toată marfa, fir cu fir. Inspectorii nu au dorit să stea de vorbă cu jurnaliştii Digi24 Oradea.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi