90 de tuburi de spray pentru transformarea "junglei urbane" dintr-un pasaj orădean

Data actualizării: Data publicării:
graffiti pasaj
foto: Facebook Toamna orădeană 2017

Flori intens colorate, o apă curgătoare și poteci de munte - toate pot fi găsite de trecători într-un pasaj subteran din Oradea. Cei care au schimbat complet o zonă sumbră, evitată de localnici, sunt câţiva artişti stradali care au umplut locul de graffiti. Au făcut-o cu acordul autorităţilor, iar acum trecerea subterană a devenit o adevărat atracţie pentru pietoni, care se opresc pentru a-și face poze.

foto: Facebook Toamna orădeană 2017
foto: Facebook Toamna orădeană 2017

Ideea schimbării pasajului Dacia într-o oază de culoare îi aparține unei tinere din Oradea. Aceasta trecea zilnic prin zonă și a observat pereții gri, cu tencuiala desprinsă, și scările rupte.

"Ne-am gândit cum ar fi ca într-o dimineață răcoroasă să te grăbești să prinzi autobuzul sau tramvaiul și să nu treci printr-un pasaj gri și mohorât, ci să sari peste un râu, să cobori munții sub un cer albastru", a explicat Neli Borza, inițiatorul proiectului Oradea Art.

Dupã ce a primit acordul autoritãților, tânãra a luat legãtura cu mai mulți artiști stradali din Cluj-Napoca pentru a desena treptele și o parte din pereții pasajului. În doar trei zile artiștii au folosit peste 90 de tuburi de spray.

"Natura care acaparează jungla urbană, orașul, Ne dorim să aducem cât mai multă verdeață cât mai multe elemente naturale în zona urbană care e dominată de gri, de culorile stricte", spune Andrei Atomei, reprezentantul V-Light Crew.

Trecãtorii se opresc acum sã admire transformarea pasajului.

"E mult mai animată zona și ar trebui umpluți și toți pereții."

"Mai bine decât treptele normale cu siguranță, dă o formă mai frumoasă."

"În schimb, alte pasaje subterane din oraș arată dezolant. Iluminatul este deficitar, pe jos este mizerie, iar pe pereți există multe desene suprapuse, graffitiuri din care trecătorii nu înțeleg nimic", a transmis Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

În ultimul an, polițiștii locali au amendat mai multe persoane care au vandalizat trecerile subterane prin desenarea ilegalã a pereților. Acum, autoritãțile vor sã renoveze toate cele cinci pasaje de acest tip din oraș, iar primele vizate sunt cel de pe bulevardul Magheru și din fața Gãrii Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri