A crescut numărul rudelor care refuză prelevarea de organe de la pacienţi în moarte cerebrală

Data actualizării: Data publicării:
prelevare organe

Sunt statistici îngrijorătoare în ceea ce priveşte transplantul de organe în România. Tot mai puţini donatori sau rude ale unor bolnavi acceptă prelevarea de organe. De exemplu, în Oradea, aflată anii trecuţi în topul acestor operaţii, numărul donatorilor a scăzut de trei ori în 2017. Asta în condiţiile în care pe listele de transplant sunt peste patru mii de români care au nevoie de un rinichi, un ficat sau o inimă nouă.

Sunt aproape 9 ani de când Mariana Merloiu e nevoită să facă dializă de trei ori pe săptămână, după ce a rămas fără ambii rinichi din cauza unei insuficienţe renale cronice.

"Este o traumă mare psihică, fizică, a merge la două zile să depinzi de un aparat, durează patru ore şi îţi schimbă viaţa total", mărturiseşte pacienta.

Şi tot de 9 ani aşteaptă un rinichi nou. Este pe lista de transplanturi, dar până acum nu a găsit un organ compatibil. "Ar însemna o şansă la viaţă, mi-ar schimba total viaţa, aş putea să mă reintegrez."

Dar şansele par mai mici în acest an, din cauza reducerii numărului donatorilor de organe. De exemplu, medicii de la centrul de prelevare din Oradea s-au confruntat cu 13 cazuri de refuz din partea familiilor celor aflaţi în moarte cerebrală.

"Ne situăm la momentul actual la un număr de 7 donatori reali ce s-au finalizat cu prelevare de organe. Comparativ, cifra aceasta reprezintă o aproximativ o treime faţă de situaţia donatorilor de anul trecut", susţine dr. Ştefan Patachi, medic specialist ATI.

Psihologii spun că există mai multe explicaţii pentru refuzul aparţinătorilor.

"În primul rând este vorba de ignoranţă, de faptul că populaţia poate că cunoaşte mai puţin fenomenul, apoi cred că poate fi vorba şi de frica de necunoscut, întrucât moartea şi ce se întâmplă după este un teren inaccesibil cunoaşterii actuale. Cred că poate fi vorba şi de unele tabuuri religioase, de unele dileme etice, teama că persoana respectivă nu ar fi decedată în momentul prelevării", explică psihologul Corina Lupău.

În Registrul Naţional de Transplant figurează nu mai puţin de 4.325 de persoane care au nevoie de transplant de organe. Cele mai multe aşteaptă un rinichi.

Anul trecut, din cei 352 de români cărora li s-a cerut consimţământul pentru donare, 57 au refuzat.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri