A început sezonul Crăciuniţelor

Data publicării:
craciunite

Cunoscute şi sub numele de Steaua Crăciunului, Crăciuniţele sunt cele mai îndrăgite flori în această perioadă. Plantele care ne împodobesc casa de sărbători au devenit afacerea sezonului. Numai dintr-o seră din Bihor au fost pregătite mii de astfel de flori, care pleacă în magazine şi florării cu preţuri cuprinse între 7 şi 25 lei.

De aproape zece ani, dintr-o seră aflată la doar câţiva kilometri de Oradea sunt trimise, în toată ţara, mii de Crăciuniţe. Cererea a crescut de la an la an şi a ajuns acum la 15 mii de plante.

"Datorită combinaţiei de culori, dar şi a formei deosebite, crăciuniţele sunt cele mai căutate plante în preajma sărbătorilor de iarnă. Doar din această seră vor pleca, în toate colţurile ţării, peste 15 mii de crăciuniţe", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Am început cu o cantitate mică, în jur de o mie, anul acesta am ajuns la 15 mii, pentru că în fiecare an s-a mărit cererea de crăciuniţe", spune Nora Flefe, responsabilă de vânzări.

Pentru că au nevoie de aproape o jumătate de an ca să ajungă la maturitate, florile Crăciunului au fost plantate la începutul verii. Primele comenzi au venit în urmă cu doar două săptămâni, dar mai bine de două treimi din producţie au fost deja vândute.

"Am început să livrăm de la mijlocul lunii noiembrie, livrăm la nivel naţional. În momentul acesta avem sub 30% din stocul total din seră pe care sperăm să-l finalizăm până la Moş Nicolae", susţine Elena Zoica, proprietara serei.

Plantele decorative sunt uşor de întreţinut, spun florarii.

"În primul rând trebuie să le iubească, cum cred că toată lumea le iubeşte. Crăciuniţa nu este o floare foarte greu de întreţinut, ea are nevoie de lumină, căldură şi udată o dată la două zile", explică Nora Flefe, responsabilă de vânzări.

Crăciuniţele sunt originare din Mexic, unde călugării le aşezau în faţa altarului. Se spune că frunzele se înroşeau pentru că erau atinse de Dumnezeu.

"Foarte frumoase, specifice Crăciunului cu roşu, arată foarte bine în casă", spune o cumpărătoare.

Din sera de lângă Oradea o plantă este vândută cu preţuri cuprinse între 7 şi 25 lei. Îîn florării ajunge să coste dublu.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri